Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

Egyéni vállalkozó adószám törlés és új adószám


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

PAINTTAX 2018-09-25 14:21:54

Tisztelt Szakértő! Az általam könyvelt egyéni vállalkozó adószámát az Önkormányzat töröltette (megszűnt azt állandó lakcíme) Ez az információ nem jutott el hozzánk, ő tevékenységét tovább folytatta. Közben rendezte a lakcím problémáját. Amint tudomásunkra jutott a törlés, rögtön új adószámot kértünk, már az új lakcímmel. Adózás szempontjából hogy kell kezelni ezt az esetet? Szja tekintetében:1. A jövedelemadó bevallásában a két időszak egynek számít? 2. Kell-e alkalmazni a megszűnés szabályait? 3.A tárgyi eszközöket áthozhatjuk az előző időszakról, vagyis folytathatjuk az amortizáció elszámolását (kieső időre eső levonásával)? Áfa szempontjából: 1. Van egy teherautója (a törölt adószám időszakában vásárolta, bevittük a vállalkozásba), a tankolási számláiból az áfa visszaigénylésre jogosultak vagyunk? 2. A két időszak közötti beszerzések (anyagok, építőiparos) áfáját biztosan nem igényelhetjük vissza, de az szja-ban elszámolhatjuk? 3. A törölt adószámra nem tudok leadni bevallást, ha az áfát revíziózni szeretném (első időszakra vonatkozóan), az új adószámmal megtehetem? Köszönettel: Évi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-09-29 12:19:40

Kedves Évi,
1. Ha az év első napján és az utolsón is egyéni vállalkozó, akkor az szja bevallásban a teljes évet kell jelölni.
2. Értelmezésem szerint igen, alkalmazni kell.
3. Igen folytathatják, kieső idő nélkül.
4. Igen, az üzemanyag áfa-ja levonásba helyezhető, feltéve, ha adóköteles tevékenységhez hasznosul (120.§).
5. Így igaz, áfa levonásra nincs lehetőség, de az szja-ban költségként elszámolható (Szja tv. 11.sz.mell. felvezető szövege).
6. Az önellenőrzési jog csak az adóalanyt illeti meg, olvasatomban a megszűnt adószámra nem tud önellenőrzést benyújtani. A két vállalkozás közt nincs jogutódlás, így az új adószámról szóba sem jöhet önellenőrzés a megszűntre.
papattila

Szakértői hozzászólás

PAINTTAX 2018-09-30 11:03:26

Kedves papattila!
Köszönöm válaszát!!!
Évi

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra