Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Egyéni vállalkozó ingatlan értékesítése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

csimobt 2017-10-28 14:08:15

Tisztelt Szakértő!
Egyéni vállalkozó értékesíti a kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközét (étterem) mely az egyéni vállalkozásban tárgyi eszközként szerepel és értékcsökkenés is lett elszámolva az ingatlanra. Az ingatlan 20 éve szerepet a nyilvántartásaiban. Az értékesítésért járó összeget három részletben(50/30/20) fogja megkapni 3 külön adóévben. Az ingatlan birtokba adása az első részlet megfizetésével megtörténik. A kérdésem az lenne, hogy a fenti esetben mikor keletkezik a bevétele az értékesítésből az egyéni vállalkozónak, mikor kell a pénztárkönyvben szerepeltetni és milyen összeggel. Az egyéni vállalkozó nem szándékozik megszüntetni tevékenységét, és tételes költségelszámolást alkalmaz.
Megtisztelő válaszát előre is köszönettel!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-10-29 07:28:31

Mivel az Szja tv-ben alapvetően a pénzforgalmi szemlélet a meghatározó és a kérdésbeli esetre nincs az alap szabályt felülíró különös rendelkezés, a (rész) ellenérték(ek) átvételekor számít adóköteles bevételnek. Ettől elválik a forgalmi adózás, ugyanis az Áfa tv. szerinti teljesítés a birtokba adáshoz kapcsolódik.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra