Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Egyéni vállalkozó szünetelése és az ÁFA-bevallás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

lentexpert 2017-09-23 15:50:26

Egy havi ÁFA bevalló egyéni vállalkozó a tevékenységét 08.30-tól szünetelteti. 08.29-i teljesítési dátummal a készleteit eladta, leszámlázta, de ennek ellenértéke csak szeptemberben folyt be a bankszámlára. Tudomásom szerint záró („S”-es) bevallást a 08.01-08.29. időszakról 09.28-ig kell megtenni, de ebben kell-e szerepeltetni az említett bevételt? Ha igen, akkor ezt mi alapozza meg, ha nem, akkor mikor és milyen módon kell bevallani ezt az ÁFÁ-t?
Ugyanennek az egyéni vállalkozónak van egy olyan közmű számlája, mely 07.22-08.21. időszakra vonatkozik és a fizetési határideje (így teljesítési időpontja is) 09.18. A kérdés ugyanaz: mikor lehet levonni, azaz bevallani ezt az ÁFÁ-t?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-09-24 11:27:57

Igen, a szüneteltetés előtti utolsó bevallásában kell szerepeltetni a fizetendő áfa-t, mivel úgy változik az áfa státusza, hogy ez kizárja a 45napos halasztás lehetőségét, így nem a pénzforgalom, hanem a számlán szereplő áfa teljesítési dátum lesz a mérvadó.
Értelmezésem szerint ez az áfa elvész, sajnos a teljesítés időpontjában (09.18.) nincs olyan áfa státusza, ami levonási jogot biztosítana.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra