Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Egyes meghatározott juttatás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

mifer2 2018-02-02 16:39:23

Tisztelt Szakértő!
Az SZJA tv. 70.§ (1) b) pontban régebben benne volt az SZJ szám is, hogy melyik szolgáltatás tartozik az egyes juttatások kategóriába. Amióta ezt külön nem emeli ki a törvény, az internet is beletartozik ebbe a szolgáltatáscsoportba és meg kell fizetni utána az adókat? (vagy megtérítésre kerül a magánszemély által). A NAV infó vonalán a válasz igen – másik nap nem. (csak úgy megerősítésképpen). És miért nem és miért igen?
köszönöm, köszönöm a választ!!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-02-03 09:07:26

Én azt a tábort erősítem, amelyik azt állítja, hogy csak akkor, ha a 70.§ (1a)-e szerint történik a juttatás, ellenkező esetben jogviszony szerint adózik, ilyen hiányában egyéb jövedelemként.
papattila

Szakértői hozzászólás

bonifert 2018-02-04 19:35:48

Nekem is kellene bevallani az élthosszig tartó bef. egység.-hez kötött életbiztosítási díj után az ügyvezető után fizeti a kft, de még nem tudom a 08.-ban a menetét.(biztosan adóköteles, mert a bíztosító is megerősített ebben)
Megköszönném a segítséget.

Irén

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-02-05 19:14:00

Irén,
Egyes meghatározott juttatásként lesz adóköteles (Szja tv. 70.§ (1)c)), ennek megfelelően kell magánszemélyhez nem kapcsolódó kötelezettségként bevallani az "A" lapon.
papattila

Szakértői hozzászólás

mifer2 2018-02-07 09:37:58

Kedves Attila!
Az ÁFA tv. 124.§ (3) pontja SZJ számok szerint kiemeli ugyanazon tételeket, amiket az SZJA tv. a 70.§(1)b), (itt megtalálhatóak SZJ számok a szolgáltatások besorolásához) és az internetprotokollt alkalmazó, beszédcélú adatátviteli szolgáltatás a 64.20.16, az internet szolgáltatás viszont a 64.20.18. SZJ számú. Tehát az internetet nem tartalmazza kiemelten a 70.§(1)b).
Viszont az Ön által említett 70.§ (1a)ból, a 4.§ (2a) nem veszi ki az internet szolgáltatást?, (mivel ez szükséges a tevékenység végzéséhez), és nem keletkezik bevétel és így adóztatandó juttatás? Mondjuk nekem ez a 70.§ (1a) pontja nem igazán, és nem mindig értelmezhető és érthető.
mifer2

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 4 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra