Gyorskérdés
JOG - Polgári jog, gazdasági jog, cégjog, civil szervezetek

Egyesületek támogatása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

rone1983 2018-11-26 15:39:00

Tisztelt Szakértő!
Adott egy autósport egyesület.
Az egyesület célja: A társadalom és az egyén közös érdekeinek kielégítésére irányuló sporttevékenység, mind az amatőr-, profi- és tömegsport területén. A kezdő magukat kipróbálni akaró, illetve a már profi sportot űző tehetséges versenyzők támogatása, versenyeken történő részvétel feltételeinek biztosítása, rendszeres versenyzési lehetőség megteremtése. Fiatal tehetséges versenyzők felfedezése, utánpótlás biztosítása.

A versenyek alkalmával amiken részt vesznek a tagok szoktunk főzni is.
Ezzel kapcsolatosan lenne a kérdésem. Az étel amit ilyen alkalmakkor megfőzünk nagyobb adag, így a rendezvényen résztvevők számára is jutna.
Kérdéseim:
1. Ezen ételt lehet-e úgy "árusítani", hogy az árát nem határozom meg, kiteszek egy "becsület kasszát", amire az lenne ráírva, hogy az étel árával az egyesületet támogatja. Lehetséges-e ez, illetve elszámolható-e ez támogatásként?
2. Amennyiben nem milyen formában lehetne ezt megvalósítani, hogy az egyesületnek ne kelljen adózni utána.
3. Milyen előírások vannak az ilyen árusítási formára? Milyen feltételeknek kell megfelelni? (Gondolok itt ÁNTSZ vagy egyéb hatósági előírások)

Ez lenne az elgondolás, hogy még több támogatást tudjunk gyűjteni az egyesület számára, de amennyiben ez adózásilag nem kivitelezhető sajnos más forrás után kell nézzünk.

Köszönöm megtisztelő, szakértő válaszát, üdv.: Renáta

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-11-26 15:57:23

Kedves Renáta,
Véleményem szerint a becsület kasszába befolyt összeget lehet támogatásként (közhasznúság esetén adományként) kezelni, megfelelő jegyzőkönyvezés mellett (2-3 hitelesítő aláírás mellett leszámolni és bevételezni az összegyűlt összeget). Fontos, hogy bármely megnyilvánulásukban kerüljék az "árusítás" szót, mert szándékuk szerint nem az, helyette az étkezéstől független támogatást kommunikálják. Az egészségügyi előírások, engedélyek vonatkozásában sajnos nem tudok segítségére lenni, én pl. magát a szakhatóságot keresném fel a tájékoztatásért.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra