Gyorskérdés
KKV - Kis- és középvállalkozások

Egyszemélyes kft és egyéni vállalkozás tevékenysége


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

susie 2023-11-28 05:47:51

Kedves Attila!
Egyszemélyes kft (tag és ügyvezető egyben) mellett egyéni vállalkozás tárgyában van 2 "esetem", ami elbizonytalanított.
1. Jelenleg katás egyéni vállalkozó pszichológus, aki héten átlépi az alanyi mentes határt. Ezért - és más okból is - felmerült az egyszemélyes (alanyi mentes) kft alapítása, ugyanazzal a tevékenységi körrel. Kft-ben 4 órában dolgozna, adóterhek megfizetése mellett. Lehetséges-e ugyanaz a tevékenységi kör itt is? (megbízási jogviszonnyal nem vállalhat így munkát, ezt már tisztáztuk. Ezért merült fel bennem itt is a kérdés). Eszközhasználat igazából maximum laptop van, ami gondot okozhat, illetve a bérelt helyiség költségeinek elszámolása. TB szempontjából úgy gondolom járható, bár erre vonatkozóan is olvastam, hogy ez így nem lehet.
2. Fentiek kapcsán elővettem az évek óta párhuzamosan működő vállalkozásaimat. Van egy 2009-től egyéni vállalkozó ügyfelem - jelenleg új katás - ez a főállása. Mellette 2015-től egy egyszemélyes kft tulajdonosa, munkaszerződéssel alkalmazott is, részmunkaidőben, minimum járulékfizetési kötelezettség letudva. Az a problémám, hogy a tevékenységi köre mindkét esetben 7111, a kft-ben generálkivitelezést végez, áfa alanyként, egyéni vállalkozásában pedig családi házakat tervez magánszemélyeknek alanyi mentesként . Ez így járható? Vagy itt is eszközhasználatot kell/ene átszámlázni?
3. Más ügyfeleimnél is megjelenik, hogy 2 kft-t hoztak létre. Az egyik áfa alany, mert 12 milliót meghaladja az árbevétele, másik alanyi mentes (ők a lakossági szolgáltatók).Járulékok megfizetve, alkalmazottak is vannak és anyagbeszerzés is történik mindkét helyen.
Tevéknyeségi kör ugyanaz, egymásnak nem számláznak. Próbáltam több fórumon utánanézni, de nem találtam erre vonatkozóan semmi olyat, hogy ez bármi akadályba ütközne vagy kizárná valami. Van-e erre nézve bármilyen tiltás, amiről nincs tudomásom?
Előre is köszönöm
susie

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-11-29 06:29:40

Kedves Susie,
1. Én nem látom jogszabályi akadályát. A tevékenységgel nincs probléma, ha a 4 órás munkaviszonyában ügyvezet, [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

susie 2023-11-29 10:15:12

Köszönöm!
susie

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra