Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Egyszeres könyvvitel webshop számlázása, bevétel és Áfa fizetésteljesítés napja


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Horváth József 2024-03-22 07:23:34

Tisztelt Szakértő!
Tárgy: egyszeres könyvvitel webshop számlázása, bevétel és Áfa fizetésteljesítés napja

Ügyfelem egyszeres könyvvitelű, havi ÁFA-s egyéni vállalkozóként boltot és webshopot üzemeltet.
Megrendelt termék számlázása:
A) Korábban megrendelésre gyártották a termékeket (kb 10-12 napos határidővel). A vevőtől előleget kértek be, a díj beérkezését követően készítették össze a termékeket.
A díj beérkezése napjára vonatkozó teljesítéssel a fizetést követően minden esetben előleg számlát állítottak ki, majd a termék átadására, mint teljesítési napra vonatkozóan végszámlát állított. A termék átadása napja, amikor a vállalkozás a futárnak átadja a kiszállítandó csomagot.

B) Utánvétellel történő értékesítés:
Megrendelés után kiszállítás történt. Az árut a futár adta át a vevőnek.
A bevételt a futár veszi át. A Futár hetente egy alkalommal utalja át az áru ellenértékét az eladó vállalkozásnak.
A futár részére történő áru átadás napjára, mint teljesítési időpontra vonatkozóan állította ki a számlát, utánvételes fizetéssel.

C) Gyorsult a kiszolgálás.
Az előre utalásos fizetés esetén, ami lehet valamilyen bankkártyás fizetés, bankkártya, vagy OTP mobil simple-pay, pay-pal, vagy előre utalás. Kiállításra kerül az előlegszámla a kifizetettség ellenőrzése napján, azaz a „T” napon. Előlegszámla telj napja „T-nap”

A webshopon megrendelt árut, a kifizetettsége ellenőrzését követő munkanapon csomagolják és futárszolgálattal küldik ki a megrendelést „T+1 munkanap”. A kifizetés napja és az áru vevő részéről történő kézhezvétele közti idő kb. 2-5 nap.
Végszámla teljesítési napja „T+1 nap”

1) Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben is szükséges-e a díj beérkezése napjára vonatkozó teljesítéssel kiállítani az előleg számlát, és ezt követően a termék átadása, mint teljesítési napra vonatkozóan (azaz egy munkanappal később) kiállítani a végszámlát?
2) Vagy elegendő egyetlen normál számlát kiállítani, a díj beérkezése napjára vonatkozó teljesítéssel „T teljesítési nap”.

D) A vállalkozó számlája kiegyenlítése utánvétes elszámolásnál: (bevétel elszámolása, fizetendő áfa megállapítása napja)
Az utánvétes vásárlásnál a bevételt a futár veszi át. A Futár hetente egy alkalommal utalja át az áru ellenértékét az eladó vállalkozásnak.

Jelenleg az ügyfelünknél a kiállított számla kiegyenlítése (bevétel elszámolása, fizetendő áfa) a vállalkozó bankszámláján történő jóváírás napján történek.
Tehát, ha a futár 03.28-án kiszállítja az árut és a pénzt is átveszi, és a vállalkozónk felé 04.03.-án utalja át a számla összegét, akkor a bevétel és ÁFA fizetési kötelezettség a vállalkozónknál 04.03-án történik meg.

Kérdésem:
3) Helyes ez a gyakorlat?
4) Vagy az áfa fizetés és a bevétel elszámolás napját 03.28-ra, az árut és a pénz futár által történő átvétele időpontjára kell tennünk? És az áru ellenértékét a megfizetés naptól a vállalkozónk számláján történő jóváírása napjáig a futárral szembeni követelésként kell nyilvántartanunk?

E) A OTP mobil simple-pay előrefizetéses elszámolásnál a OTP mobil simple-pay fizetése utólag, hetente egy alkalommal történik.
Jelenleg az ügyfelünknél a kiállított számla kiegyenlítése (bevétel elszámolása, fizetendő áfa) a vállalkozó bankszámláján történő jóváírás napján történek.
Tehát, ha a simple pay bankkártyafizetés 03.28-án terheli a vevőt, de a simle-pay csak a vállalkozónk felé csak 04.03.-án utalja át a számla összegét, akkor a bevétel és ÁFA fizetési kötelezettség a vállalkozónknál 04.03-án történik meg.

Kérdésem:
5) Helyes ez a gyakorlat?
6) Vagy az áfa fizetés és a bevétel elszámolás napját 03.28-ra, a vevő terhelése napjára kell tennünk? Ás az áru ellenértékét a bankkártya terhelés napjától a vállalkozónk számláján történő jóváírása napjáig a simple-pay-el szembeni követelésként kell nyilvántartanunk?


Tisztelettel:

József

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-03-24 06:01:56

Kedves József,
A) Helyes.
B) Helyes.
C) A NAV által sem kifogásolt gyakorlat szerint nem szükséges előleg [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra