Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Egyszerűsített foglalkoztatás újabb kérdések


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

MMónika 2024-03-04 13:20:14

Kedves Attila!
Olvastam, hogy többen érdeklődtek az EFO dokumentálásával kapcsolatban már idén, de az én kérdéseim egy kicsit mások, azaz másra is kitérnek, így bátorkodom feltenni.
Azt szeretném tisztán látni, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás keretében foglalkoztatott munkavállalónak pontosan milyen dokumentumokat kell a rendelkezésére bocsátani.
• Elegendő-e a 2010. évi LXXV. törvény az egyszerűsített foglalkoztatásról mellékleteként kitöltött munkaszerződés és Egyszerűsített foglalkoztatás kifizetési jegyzék a kifizetés napján?
A kifizetések készpénzben történnek. Ebben az esetben szükséges-e „Megállapodás a munkabér készpénzben történő megfizetéséről”?
Ha szükséges, akkor elegendő-e ezt a megállapodást teljes évre megkötni vagy szükséges-e minden 1 napos munkaviszony alkalmával újra kitölteni?
• Hasonló a kérdésem az Adatkezelési tájékoztatót illetően. Minden egyes foglalkoztatás esetén ki kell tölteni és aláírni, vagy ezt az Adatkezelési tájékoztatót is megtehetjük, hogy évente egyszer, az évre előre tekintve az összes várható egyszerűsített jogviszonyra tekintve érvényesítjük?

• Szükséges-e minden alkalommal igazolás abban az esetben, ha a foglalkoztató következő év január 31-ig az előző évről egy összesített igazolást ad a munkavállalónak?

• Utolsó kérdésem, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás esetén is szükséges a „Munkáltatói tájékoztatás a Munka Törvénykönyve (2012. évi I. törvény, továbbiakban: Mt.) 46. § alapján” tájékoztatót a munkavállaló részére kitöltve átadni?

Nagyon köszönöm a tájékoztatást!
Üdvözlettel, M. Mónika

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-03-06 05:27:11

Kedves Mónika,
- Igen, elegendő. Ugyanakkor ismereteim szerint az efo-snál se lehet eltekinteni az írásbeli megállapodástól készpénzfizetés esetén. Vélhetően a jogalkotó nem igazán látott román (de ne szerénykedjünk, a hazai is hasonló) vendégmunkást a fólia végében, [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

MMónika 2024-03-06 09:52:39

Kedves Attila!

Nagyon köszönöm a válaszát!

Üdvözlettel, Mónika

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra