Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

EKHO-s megbízás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

szorgere 2024-02-02 09:52:45

Tisztelt Szakértő,

Egy magánszemélynek 1-3.hónapban van heti 36 órát elérő munkaviszonya. Emellett jelenleg heti 36 órás mv. melletti átalányadós egyéni vállalkozó.

Lehetősége van áprilistól egy művészeti projektben (művészeti tevékenységgel) részt venni, megbízásos jogviszonyban.

Az egyéni vállalkozását - pont azért, hogy ne kelljen a kötelező járulékokat fizetnie - áprilistól szüneteltetni tervezi.

Kérdés: köthet-e EKHO-s szerződést áprilistól magánszemélyként a megbízójával? A válasz nyilván igen, de az alábbi esetekre lennék kíváncsi:

1.) amennyiben 1-3 hónapban a megszerzett bérjövedelme eléri az éves minimálbér összegét, ez esetben nyilatkozhat-e úgy a megbízó felé, hogy a teljes megbízási összeg EKHO-san adózzon? (vagy a kifizetés hónapját kell vizsgálni, és mivel adott hónapban nincs normál módon járulékoló jövedelme, így csak úgy kaphatná meg a díját, hogy a minimálbérig normál bérként, és a felettes részt EKHO-san?)

2.) Amennyiben 1-3 hónapban csak fél évnyi minimálbérnek megfelelő összeget keresett, nyilatkozhat-e úgy, hogy a teljes megbízási díja EKHO-san adózzon? (az éves EKHO-s jövedelme messze 30M Ft alatt maradna, mindössze évi kb. 5-10M Ft-ról van szó). Vagy ahogy már az 1.) kérdésben említettem, az az irányadó, hogy adott hónapban van-e normál módon adózó/járulékoló jövedelme, és csak a minimálbér feletti összeg adózhat EKHO-san?

... azt hiszem, a két esetből kitűnik, hogy arra lennék kíváncsi, kell-e, hogy az amúgy EKHO-ra jogosító munkakör/megbízás betöltésekor éppen aktuálisan legyen vagy adott helyen, vagy másutt normál módon adózó/járulékoló jövedelem, vagy elegendő az, ha valaki tudja, hogy éves szinten lesz egy bizonyos mértékű normál módon adózó/járulékoló jövedelme, ami ha nem éri el az éves minimálbért, annak arányában szerezhet csak EKHO-san megszerezhető jövedelmet.

Köszönettel:
Sz.Éva

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-02-03 08:24:52

Kedves Éva,
Igen, ekho-zhat, függetlenül attól, hogy a normál közterhes jövedelme nem [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra