Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Elengedett követelés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

könyvelő56 2017-11-13 21:50:17

Tisztalt Szakértő!

Egy belföldi Kft kölcsönt ad egy másik belföldi Kft részére, mindegyik TAO alany, nem állnak kapcsolt viszonyban egymással.
A kölcsönt a Kft nem hajlandó visszafizetni,
Milyen megállapodás alapján lehet a könyvekből kivezetni, hogy ne legyen TAO alap növelő tétel a kölcsönt nyújtó Kft-nél? Hogyan adózik utána a kölcsönt kapott kft?
Én két dologra gondoltam:
1., A követelés elengedése megállapodás alapján.
2., Évenként értékvesztést számol el a kölcsönt nyújtó társaság, majd kivezeti a könyveiből.
A szakértői válaszát várom, hogy a lehetséges megoldásoknál ( a fenti vázolt 2 megoldásán kívüli is lehet) milyen adóalap módosító tétellel kell számolni mindkét fél részéről, felmerül-e illetékfizetési kötelezettség?

Köszönöm megtisztelő válaszát.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-11-14 09:44:05

1. Ha megállapodnak az elengedésben, akkor egyik félnek sincs adóalap korrekciós kötelezettsége/lehetősége, az ügylet illetékmentes. A hitelezőnél egyéb ráfordítás, az adósnál egyéb bevétel lesz.
2. Sajnos ebben az esetben nem lesz lehetőség a szabályos kivezetésre, csupán azért, mert az értékvesztések miatt egy idő után esetleg nulla értéken fog a könyvekben szerepelni. Megjegyzendő, hogy szabályos eljárás mellett a követelés nem évülhet el, ami esetleg alapja lehetne egy esetleges kivezetésnek.
papattila

Szakértői hozzászólás

könyvelő56 2017-11-14 09:52:42

Köszönöm megtisztelő válaszát.
Kérdésem az 1. lehetőséghez, nem kell a TAo 3.sz. melléklet 13. pont szerinti nyilatkozat a kölcsönt kapó társaságtól, hogy ne legyen adóalap növelő?

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra