Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Elévült kötelezettség


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

gaborkerconto 2018-05-08 15:40:35

Kedves Szakértő!

Egyik ügyfelünknek van egy ELÉVÜLT, 2011-es szállítói kötelezettsége (több száz ezer Ft értékben). A szállító fellelhető még, de jelenlegi tulajdonosa szerint nincs kötelezettség feléjük.És nem tud/akar felvilágosítást adni arról, ha volt is, az hogyan szerepelt(-e) a könyveikben, mert többször könyvelőt is váltott.
Kivezethetem e egyéb bevételként a kötelezettséget, kell e adóalapot növelnem vele?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-05-09 05:10:34

A helyzet az, hogy ha szabályosan készítik az év végi beszámolót, akkor a leltározási kötelezettség miatt meg kell keresniük a szállítót, visszaigazoltatni a tartozást, ami viszont minden évben megszakítja és újraindítja az elévülést. Azaz a szállítói tartozás szabályos körülmények közt NEM évülhet el. Ha végképp nem hajlandó a partnere elismerő vagy a tartozás hiányát igazoló nyilatkozatot kiadni, akkor egy ügyvezetői feljegyzés alapján vezessék ki az egyéb bevételekkel szemben, amihez tao alap növelő tétel nem kapcsolódik (hiszen az adózás előtti eredményben már benne van).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra