Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Elévült táppénz - 19M30


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

ZéZé 2020-02-03 21:19:02

Tisztelt Szakértő! Egy alkalmazott a munkáltatójától kapott 19M30-as lapját átvette és észrevételezte, hogy 2019. májusában ugyan volt beteg gyermek ápolása címén táppénzen, de a Kormányhivataltól nem kapott táppénzt. Kiderült, hogy a bérlapján , jelenléti ívén is helyesen szerepel minden, viszont a munkáltató nem küldte tovább a táppénzes papírját és az igénylőlapot nem adta be. Szabályos így a 19M30é s TB igazolás, 1908-as bevallás?vagy milyen kódon kell bérszámfejteni ezt a 2 napot?önellenőrizni szükséges ? munkavállaló és munkáltató sem szeretne ezzel foglalkozni , mindössze 2 napról van szó. Vagy van lehetőség 6 hónapnál régebbi táppénz igénylésre ? Köszönettel

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-02-04 13:00:36

Sajnos táppénz igénylésére már nincs lehetőség (Ebtv. 61.§), a munkáltatónak meg kell térítenie a dolgozó kárát. Ha igazán lovag akar lenni (mert hát mégiscsak ő a ludas a dologban), akkor 100%-os "bért" (valójában kártérítés) fizet arra két napra, ha csak szabályosan akar eljárni, akkor annyit, amennyi a táppénze lett volna. A kifizetés nem képez járulékalapot, de szja és szocho köteles. Nem kell önellenőrizni, az M30-as helyes, a kifizetés időpontjában kell a 08-as bevallásban szerepeltetni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra