Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Elhunyt egyéni vállalkozó adózása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

tembel 2018-08-27 16:26:12

Elhunyt ev tevékenységét, örökös továbbviszi.Kérdéseim: Az alkalmazottakkal kapcsolatosan a jogfolytonosságot meg kell tartani? Az elhunyt ev jövedelmét, bevétel, költség számlákat be kell vinni a Nav-hoz, mert a Nav kvázi könyveli le és zárja le ezt a időszakot ( 07.20.-án hunyt el)? Fuvarozó ev. volt, a tárgyi eszközök részleges hagyatékkal átkerültek az örökös ev nevére. Az elhunyt ev.-ben ezt hogyan kell könyvelni, hogyan vezetem ki a nyilvántartásból ( nettó érték költség?)? Az örökös ev.-be milyen módon kerül be?Örökölt tárgyi eszköz, adóalap növelő bevétel? Tiszteletteljes kérésem lenne, hogy ezzel a témával kapcsolatosan bővebben tájékoztatni szíveskedjenek.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-08-27 19:40:02

Sajnos a bővebb tájékoztatás részemről nem tudom megadni, csupán annyit érdemes tudnia, hogy az Szja 49/A§ (7)-(9) alapján az örökös/özvegy általi folytatás jogfolytonosságot jelent az adózásban, azaz nem kell az iratokat leadni adómegállapítás végett a NAV-nak, a könyvelés zárás nélkül folytatható. Fontos, hogy a folytatás szándékát az örökösnek/özvegynek 90 napon belül be kell jelentenie a NAV-nak.
papattila

Szakértői hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-08-28 11:34:51

Még egy gondolat a munkajogot illetően. Mivel új adószámot fog kapni az örökös (összekötve a megörökölt egyéni vállalkozás adószámával), ezért 1041-esen le kell zárni az alkalmazottak jogviszonyát, majd az új adószámon megnyitni (a nyomtatvány 8.pontjának megfelelő kitöltése mellett), annak ellenére, hogy nem jön létre munkajogilag új munkaviszony (munkajogi jogutódlás történik), ezért új munkaszerződéseket sem kell készíteni, de a dolgozókat indokolt tájékoztatni a munkáltató megváltozott személyéről.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra