Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Elkésett számla


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

DIO007 2018-07-11 14:37:12

Tisztelt Szakértő!
Szeretném megtudni, hogy lehet-e "megkésett számla"-ként kezelni egy készpénzes (elkeveredett) számlát az áfa bevallás tekintetében, vagy ez csak a tényleg késve kapott átutalásos számlára értelmezhető ? A kérdés egy időszaki önellenőrzési bevallás pontos megítélése miatt merült fel. Hogyan kell dokumentálni az esetet?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-07-11 16:00:50

Kimenő számla esetében nem értelmezhető az "elkésettség", így ez ügyben csak önellenőrzéssel lehet a számlát bevallani. Ami a bejövő számlákat illeti, a teljesítés időpontjának évében és azt követő évben bármelyik bevallásban gyakorolható az áfa levonási jog. Ezt követően már csak önellenőrzéssel, a teljesítés hónapjában. A "kétéves" szabály esetében, ha azért nem tettük be egy időszak levonható adójaként, mert nem állt rendelkezésre a számla, akkor -értelmezésem szerint- amint kézben van a számla, önellenőrzéssel visszatehetjük bármelyik korábbi időszakba, döntésünk szerint. A számlák kézhezvételének időpontját érkeztető bélyegzővel indokolt megjeleníteni magán a bizonylaton.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra