Gyorskérdés
AIR - adózó és az adóhatóságok, képviselet, adóigazgatási eljárás, ellenőrzés, jogorvoslatok

Ellenőrzési határidő túllépése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

kizso 2021-10-14 10:01:26

Tisztelt Szakértő!

Önkormányzati adóhatóság iparűzési adó ellenőrzését végezte. A határidőt a megbízólevél megnyitásától számított 90. napon 90 nappal meghosszabbította. Az ellenőrzési jegyzőkönyvet a meghosszabbított határidőtől számított 97.napon küldték meg a cégkapura, így véleményem szerint túllépték az ellenőrzési határidőt. A jegyzőkönyv adóhiányt, adóbírságot, késedelmi pótlékot tartalmaz. Úgy olvastam, a Kúria hozott olyan ítéletet, hogy a határidő lejárata után ellenőrzési tevékenység nem folytatható, adóbírság nem állapítható meg. Kérdésem, hogy ez tényleg így van-e, és ha igen, akkor ezt a jegyzőkönyvre tett észrevételben kell megkifogásolni?

Köszönettel: U.Ilona

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-10-18 13:29:19

Kedves Ilona,
Az ellenőrzés befejezésének napja, amikor a jegyzőkönyvet a tárhelyen elhelyezi az ellenőrző adóhatóság (Air. 115.§ (1)). Ezen alapulva én is azt gondolom, hogy az önkormányzati adóhatóság túllépte az ellenőrzési határidőt. Ugyanakkor sajnálatos módon ennek következményeiről nem rendelkezik sem az Air, sem az Art. Született azonban egy kúriai döntés, miszerint ilyen esetben az alkotmányos jog érvényesülése érdekében adóbírság nem állapítható meg, viszont adóhiány, késedelmi pótlék igen. Az adóbírságra vonatkozó jegyzőkönyvi megállapítás -határidő túllépésre alapozott- jogszerűtlenségét mindenképp szükséges jelezni az észrevételben.
papattila

Szakértői hozzászólás

kizso 2021-10-20 10:35:46

Köszönöm szépen.

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra