Gyorskérdés
KKV - Kis- és középvállalkozások

Előleg kérése boltban


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

hoffmanne72 2018-11-14 19:18:38

Tisztelt Szakértő!
Adott egy kisker. üzlet. Van olyan termék amire szeretnének előleget kérni, ha megérkezik a termék fizeti a vevő a visszalévő részt.
Ezt hogy kell szabályosan kezelni?Állít ki az eladó kp. számlát az előlegről, majd a termék átvételekor a számlán visszaveszik az előleget?
Ezeket az összegeket számlakiállítás esetén is be kell ütni a pénztárgépbe?
köszönöm:
Szilvi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-11-15 15:58:16

Kedves Szilvi,
Ha a vevő magánszemély és nem kér számlát, valamint 900eFt alatt marad, akkor az előleg is átvehető nyugta ellenében. Érdemes erre egy külön gyűjtőt kijelölni, mert ez még nem árbevétel, csak kötelezettség, ezt a könyvelést végző kollégának is tudomására kell hozni. Amikor jön a termékért, akkor a különbözetet kell beütni szintén nyugtaként. Mivel ekkor már megtörténik a termékértékesítés, szintén értesíteni kell a könyvelőt, hogy könyvelje át az előleget árbevételre. Ha számlát állítanak ki az előlegről, akkor a pénztárgépben csak a pénzmozgást lehet rögzíteni, mivel törvény szerint 1 áfa ügyletről csak 1 áfa bizonylat állítható ki. Amikor megtörténik az értékesítés és az elszámoló számla kiállítása, akkor szintén csak a különbözetet lehet pénzbevételként rögzíteni a gépben (nem nyugtával).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra