Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Elromlott pénztárgép


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

durcingo 2018-10-08 13:24:59

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozónak még augusztusban elromlott a pénztárgépe. (már október van, azóta sem kapott cseregépet.) A vállalkozó úgy döntött, hogy nyugtaadási kötelezettség helyett minden termékértékesítésről gépi számlát állít ki. Felmerülhet-e ilyenkor a PTGSZLAH adatszolgáltatás? Ha megjavul a pénztárgépe, beütheti-e pénztárgépbe a kiállított számlák összegét? (alapesetben a bevett gyakorlat az, hogy a pénztárgépbe beütésre kerül a géppel kiállított számla is, kivéve a 100 e áfa tartalmat elérő számláknál, talán ezt az adóhivatal még nem kifogásolja.. ) Köszönöm válaszát!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-10-08 14:22:55

Kedves Durcingo,
Egyetértünk, hogy ellentétes a jogszabállyal (15 nap), hogy ennyi idő elteltével sem tudott cseregépet biztosítani a szerviz. Ugyanakkor csak abban az esetben valós lehetőség a nyugta helyetti számlázás, ha 1. vagy olyan a tevékenysége, hogy automatikusan rendelkezésére állnak a számlázáshoz szükséges adatok 2. vagy előre közli a leendő vevőivel, hogy csak abban az esetben áll módjában kiszolgálni, ha megadja a számlázáshoz szükséges adatait (természetesen nem az adóalanyi vevőire gondolok, mert nekik kötelező megadni az adataikat kérés nélkül is). Értelmezésem szerint nem lesz adatszolgáltatási kötelezettsége a PTGSZLAH nyomtatványon, mert a számlázó szoftvere fogja elvégezni az online adatszolgáltatást. Tartok tőle, a pénztárgépe nem fog "megjavulni", hanem talán megjavítják, de a számlákat nem kell beütni a meggyógyított pénztárgépbe, hiszen az Áfa tv. értelmében 1 áfa köteles ügyletről csak 1 áfa bizonylat állítható ki. Bár valóban érvényben van a NAV korábban kiadott állásfoglalása a "kettős bizonylatolás" ügyében ("nem rejt adójogi kockázatot" - imádom, csodálatosan álságos a helytelen gyakorlatot hosszú évekig eltűrő Hatóságtól), de nem javaslom az alkalmazását, mert 1. elsősorban mert jogszabálysértő, 2. mert a pénztárgépnek van olyan funkciója, hogy csak pénzmozgást rögzít, hát ezt kell használni 3. az online adatszolgáltatást összezavarja és értelmetlen ellenőrzéseket generál.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra