Gyorskérdés
JOG - Polgári jog, gazdasági jog, cégjog, civil szervezetek

Eltérés a társasági szerződéstől


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

vitalne 2019-01-11 20:03:34

Társasági szerződés szerint az ügyvezető munkaviszonyban látja el az ügyvezetői feladatokat. Valóságban az ügyvezető nem áll munkaviszonyban megbízási szerződéssel rendelkezik,és személyesen közreműködő tag.(öregségi nyugdíjas).a személyes közreműködésért illetményt vesz fel,kieg.tev.társasvállalkozóként..Milyen hátrányok származhatnak abból, hogy az ügyvezetői jogviszony eltér a társasági szerződésben foglalttól?

Témanyitó hozzászólás

dr. Szabó Tibor Önadózó szakértő 2019-01-12 08:08:26

Okozhat problémát, akkor is, ha a járandóság utáni közterhekben nem lenne különbség. Munkaviszonyban a minimálbér-szabályozást figyelembe kell venni - ha az illetménye ezt nem érte el, máris problémát találhat egy adóellenőrzés. A banknak is feltünhet egy hitelkérelemnél.. Szóval mindenképpen javasolt összhangba hozni a valóságot a szabályozással, nem tart semeddig módosítani a társasági szerződést...

Szakértői hozzászólás

vitalne 2019-01-12 09:29:14

Köszönöm szépen a választ.
Megbízásos jogviszonyban, térítés nélkül látja el az ügyvezetői feladatokat. Öregségi nyugdijasként kieg.tev.társas vállakozóként vesz fel jövedelmet. Az ügyvédnek jeleztük,amikor megszünt a munkaviszony, hogy szükség lenne a módosításra, azt felelte, hogy e miatt nem szükséges. Elfogadtuk a választ, de úgy látszik nem volt a helyzet magaslatán.
Másik kérdés: a társasági szerz. azt tartalmazz, hogy a tagok mellészolgáltatásként, nem munkaviszonyban és nem megbízásos jogviszonyban személyesen közreműködhetnek.(nincs kötelezően előírva).Az személyes közreműködés ellentételezésére nem tér ki a szerződés. A tagok jövedelmet vesznek ki személyes közremük. címén.A tsz.-nek kell e tartalmaznia a személyes jövedelem kivét mikéntjét?

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra