Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

Eltérő üzleti év bejelentése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

primor 2018-08-14 18:38:39

A kft tulajdonosai szeretnék az üzleti év mérlegforduló napját megváltoztatni ami jelenleg december 31-e, szeptember 30-ra.
A változás bejelentési kötelezettség mely hivatalok felé áll fenn,milyen nyomtatványokon?
Illetve mi a legkésőbbi időpont ennek bejelntésére?
Még nem történt semmi intézkedés a hivatalok felé. Van rá lehetőség, ha augusztus végén vagy szeptember elején intézkednek e tekintetben, hogy már idén 2018.09.30. -án legyen a mérleg fordulónap Kft-nél, ami azt jelentené, hogy a feltöltéseket Tao és iparűzési adó tekintetében szeptember 20-ig el kell végezni.
Van-e esetleg valami más változás amire oda kell még figyelni a mérleg fordulónap változás miatt?
Várom mielőbbi válaszukat.
Köszönettel:

Témanyitó hozzászólás

nagyedit0705 2018-08-15 11:33:25

Tisztelt Kérdező!
A 2000. évi C. tv. (számviteli törvény) 11. § (3) értelmében az” üzleti év mérleg fordulónapjának megváltoztatására három, beszámolóval lezárt üzleti év után, vagy az anyavállalat személyében bekövetkezett változás esetén van lehetőség, a létesítő okirat ennek megfelelő módosítása mellett.(6) Az üzleti év 12 naptári hónapnál rövidebb időtartamú lehet a naptári évről a naptári évtől eltérő üzleti évre történő áttéréskor.

Cégeljárás
Ehhez módosítani szükséges a társasági szerződést. A cégbíróság felé történő bejelentési kötelezettséget a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és végelszámolásról szóló többször módosított 2006. évi V. törvény (továbbiakban: Ctv.) szabályozza. A létesítő okirat módosítását, a döntéstől számított 30 napon belül kell a cégbíróság felé bejelenteni azzal, hogy a változás időpontját a változás bejegyzési kérelemben megjelölheti a vállalkozás [Ctv. 34. § (1) bekezdés].A cégbíróság az un. „egy ablakos rendszeren keresztül” értesíti az adóhatóságot. A Ctv. 25. § (1) bekezdés t) pontja alapján a cégjegyzék tartalmazza a cég üzleti évének mérleg forduló napját, amennyiben az üzleti év eltér a naptári évtől. A Ctv. 51. § (1) bekezdése szerint a létesítő okirat módosítását változás bejegyzési kérelem benyújtásával kell bejelenteni abban az esetben is, ha a változás a cégjegyzék más adatát nem érinti. Az üzleti év mérleg forduló napjának cégbírósági bejelentésén túlmenően a társaságnak nincs külön bejelentési kötelezettsége a NAV felé.

Számvitel
Amennyiben a vállalkozás megváltoztatja a mérleg fordulónapját, akkor le kell zárnia 2018.09.30-val az évet, és a beszámolót el kell készítenie a számviteli törvény előírásainak megfelelően. Az elkészített beszámolót közzé kell tenni is a közzététel szabályának megfelelően.

Adózás
Az adóév fogalmából kell kiindulni, mely a 2017 évi CL tv.7.§. (3) bekezdésében található: az a naptári év, amelyre az adókötelezettség vonatkozik, továbbá a számvitelről szóló 2000. évi C. törvényben meghatározott beszámoló adataira épülő adó és adó jellegű kötelezettségek tekintetében a számviteli törvény szerinti üzleti év.
Két adónem van, melyet érint a változás, egyrészt a TAO-t, másrészt a helyi iparűzési adót.
a) TAO tv 5§ (1a) bekezdés alapján a naptári évtől eltérő üzleti évet választó adózónak az adómegállapítási, bevallási, adófizetési, adóelőleg-fizetési kötelezettségét az üzleti év első napján hatályos szabályok szerint kell teljesítenie.
Ez azt jelenti, hogy 2018.01.01-2018.09.30-ig le kell zárni az üzleti év szerinti társasági adót, majd a következő időszak 2018.10.01-2019.09.30-ig fog terjedni.
b) Helyi iparűzési adóban szintén hasonló a teendő, 2018.09.30-al el kell készíteni a bevallást, majd 2018.10.01-2019.09.30-ig fog terjedni a következő bevallási időszak

Változás bejelentés
2017. évi CL tv. adózás rendjéről szóló törvény 44. § alapján: „ Az adózónak az adókötelezettségét érintő olyan változást amelyről a cégbíróság jogszabály alapján az adóhatóságot nem köteles értesíteni, annak bekövetkezésétől számított tizenöt napon belül az előírt nyomtatványon közvetlenül az állami adó- és vámhatóságnak, illetve az önkormányzati adóhatóságnak kell bejelentenie”.
Nagy Edit bejegyzett könyvvizsgáló

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra