Gyorskérdés
JOG - Polgári jog, gazdasági jog, cégjog, civil szervezetek

Engedményezés, tartásdíj


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

kpesmtbt 2018-09-25 21:39:42

Két magánszemély Bt. bel és kültagja – férj és feleség- tagikölcsönt adott a társaság részére egy ingatlan megvásárlása céljára.
A szülők elváltak, az apa a Bt. ből kilépett. A szülők a társaságnál nyilvántartott követelésüket kiskorú gyermekeikre engedményezték. A két gyermek az anyánál maradt. Az engedményezési szerződésben rögzítésre kerültek a szükséges adatok, az esedékességre utaló- megjegyzés: amennyiben a társaság a vásárolt ingatlant eladja a befolyt bevétel 50 % át köteles kifizetni az engedményezettek részére (Egyenlőre az ingatlan eladása szóba sem került, valószínű, hogy a közel jövőben erre nem kerül sor.)
Kérdésünk, hogy egy nagykorú nappali tagozatos egyetemi hallgató tartás díjának megállapítása során a fenti engedményezett követelést a tanuló magán vagyona ként figyelembe kell e venni?
Ha lehet kérnék jogszabályi hivatkozásokat is.
(Szerintünk az engedményezett összeg nem áll az engedményezett rendelkezésére, így azt nem használhatja fel, a tartásával, taníttatásával kapcsolatos költségek fedezetére.)
A segítséget előre is köszönjük.
kpm



Témanyitó hozzászólás

dr. Szabó Tibor Önadózó szakértő 2018-09-29 13:03:38

A tartásdíj megállapításánál a gyermek jövedelmét -és nem a vagyonát kell figyelembe. Az engedményezésből jövedelme nem származott.
Ptk. 4:218. § [A gyermektartásdíj bírósági meghatározása]
(1) A gyermektartásdíjról a szülők megegyezésének hiányában a bíróság dönt.
(2) A gyermektartásdíj meghatározása során figyelembe kell venni:
a) a gyermek indokolt szükségleteit;
b) mindkét szülő jövedelmi viszonyait és vagyoni helyzetét;
c) a szülők háztartásában eltartott más - saját, mostoha vagy nevelt - gyermeket és azokat a gyermekeket, akikkel szemben a szülőket tartási kötelezettség terheli;
d) a gyermek saját jövedelmét; és
e) a gyermeknek és rá tekintettel az őt nevelő szülőnek juttatott gyermekvédelmi, családtámogatási, társadalombiztosítási és szociális ellátásokat.

Szakértői hozzászólás

kpesmtbt 2018-10-01 08:47:43

Köszönjük szépen.

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra