Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Engedményezett követelés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Edit47 2017-12-07 10:49:20

Tisztelt Szakértő
Az alábbi engedményezett követelésről szeretnék kérdezni, hogy vajon számlát kell-e kiállítanom és ha igen ÁFA-san, vagy ÁFA mentesen?
Az egyik ügyfelünknek van egy engedményezett követelése, amit kifejezetten bizonytalan megtérülésű követelésként vett meg, ki is fizette, egy folyamatban lévő perben érvényesíteni kívánt követelést tartalmazott. Ami lényeges: Az eredeti jogosult, akitől ügyfelünk a követelést megvásárolta felszámolási eljárásban volt hitelező, ahol a hitelezői igénye kielégítéseként ezt a peresített követelést kapta meg, tehát az ügyfelünk ennek a Hitelezőnek a helyébe lépett és viszi tovább a peres eljárást.
„2013.V. törvény 6:202. § [Jogátruházás]
(1) A jogosult jogát másra átruházhatja, kivéve, ha jogszabály a jog forgalomképességét kizárja vagy a forgalomképtelenség a jog természetéből egyértelműen következik.
(2) Ha e törvény eltérően nem rendelkezik, a jog átruházással való megszerzéséhez az átruházásra irányuló szerződés vagy más jogcím és a jogátruházás szükséges. A jogátruházás az átruházó és az új jogosult szerződése, amellyel az új jogosult az átruházó helyébe lép.
(3) A jogok átruházására az engedményezésre vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni.
(4) Ha a jog fennállását közhiteles nyilvántartás tanúsítja, a jog átruházásához az engedményezésen felül a jogosult személyében bekövetkezett változásnak a nyilvántartásba való bejegyzése szükséges.”
Maga az engedményezés mindenben megfelel a jogszabályoknak a PTK-nak és az ÁFA törvénynek is.
Engedményezett követelés az ÁFA törvény szerint
„2007.évi CXXVII.törvény (ÁFA Tv.)
13§ (3)18 Nem minősül szolgáltatás nyújtásának, ha a termék értékesítője, szolgáltatás nyújtója
a) részére az ellenértéket akár a termék beszerzője, szolgáltatás igénybevevője, akár harmadik fél megtéríti, vagy
b) a teljesítésével keletkezett, követelésként fennálló ellenértéket harmadik félre engedményezi,
feltéve, hogy az a) pontban említett esetben az ellenérték megtérítése, a b) pontban említett esetben pedig a követelésként fennálló ellenérték megvásárlása pénzzel, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel vagy pénzhelyettesítő eszközzel történik.”
Az engedményezett követelés, ami miatt folyik a per, egy meg nem fizetett bérleti díjról szól, ami ÁFA-s. A kérdésünk az lenne, ha a pert megnyernék, abban az esetben meg kell fizetni az engedményezés vételára és a kapott összeg közötti érték ÁFA-ját? Miután kifejezetten bizonytalan követelésként vette meg a cég, pernyertesség esetén biztosan többet kapnának, mint amennyibe a követelés megvásárlása került. Ügyfelünk, aki a követelést megvásárolta nem tette ÁFA-sá az ingatlan bérleti díját a 2007.évi CXXVII. törvény 88§(1)b alapján, tehát csak ÁFA mentesen tudná leszámlázni.
Ebben az esetben az ítéletre utalva fogok kiállítani ÁFA-s számlát?
Válaszukat előre is köszönöm

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-12-07 15:54:26

A számlakiállítási kötelezettség az eredeti jogosultnál annak ellenére fennállt, hogy a partnere vitatta a követelés jogosságát, azaz elméletileg már van egy számla. Ha pedig szabálytalanul nincs kiállított számla, ennek kiállítására kizárólag az eredi jogosult kötelezhető, hiszen az áfa-köteles ügyletet ő végezte. Pernyertesség esetén az ügyfelük zsebre vágja a pénzt és örül, számlát egészen biztosan nem kell kiállítania, sem áfa-san, sem a nélkül.
papattila

Szakértői hozzászólás

Edit47 2017-12-11 09:28:34

Köszönöm a választ

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra