Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Építési engedély nélküli FAD-s számlázás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

bako1971 2024-04-16 12:58:34

Tisztelt Ügyintéző
Építési engedély köteles tevékenységhez kapcsolódó építési-szerelési munkára akarok szerződést kötni, mint alvállalkozó. Mindketten szerződő félként áfa alanyok vagyunk, így fennállnak a FAD-s számlázás feltételi.
Az szerződés kötés során az alábbi két kérdésbe ütköztem.
1. Szerettem volna a szerződésbe beírni az építési engedély számát. Azt az írásbeli nyilatkozatot kaptam, idézem "Szerződés tárgyára kapott építési engedély jelen nyilatkozat kiadásakor még nem áll rendelkezésre. Az építési engedély kiadásának várható ideje 2024 nyara."
A számlázás és a munkavégzés során így még most nem rendelkezek építési engedély számmal (csak egy ígérettel). Hogyan kell most ezt számláznom, FAD-san, vagy 27 % áfával?
2. Azt olvastam, hogy az új jogszabály alapján az alvállalkozónak a kötelezettsége nyilatkozni az építési engedély számról a megrendelő (fővállalkozó felé). Ezt a gyakorlatban milyen eljárás során hajtható végre? Milyen jogosultságom van a megrendelő építési engedély számának a megszerzésére?
Várom gyors válaszát.
Köszönöm

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-04-20 17:53:16

Kedves Kérdező,
1. A megrendelőnek csak magáról a tényről kell nyilatkoznia, hogy a megrendelt munka hatósági engedély/bejelentés köteles, olyan előírásról nincs tudomásom, [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra