Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Építőipar áfa


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

janzsoedit 2018-02-27 12:30:56

Kedves Attila!
Elvesztem. Van egy építőpari cégem. Vett egy telek és erre egy ikerházat épít fel, majd magánszemélyeknek értékesíti. A problémám most abból adódik, hogy Ő a fővállalkozó. (az értékesítés kb: 80 mft, 2X200m2 ház + 2 garázs). Aki a szerelést készíti, közölte, hogy csak fordított áfásan adhat ki számlát. Ezt nem értettem, hogy miért? Sőt a gázszerelő, a klima szerelő, villanyszererelő is közölte, hogy "cég és cég között a munkadíjat nem lehet áfásan számlázni, csak fordított áfásan".
Probáltam utána olvasni, hogy akkor ki mit tud, de én nem találtam "ilyen" kitételt.
Nekem van egy olyan sanda érzésem, hogy az áfa fizetési kötelezettséget rá akárják hárítani.
Probáltam az ügyfélnek levezetni, hogy az értékesítésnél is kifizeti az áfát a nav-nak és pluszba még a beszerzések áfáját is el kell számolnia és befizetnie.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-02-27 19:47:08

Mivel engedélyköteles ingatlan építési-szerelési munkáiról van szó, így a bedolgozó szakiparosok a 142.§ fordított adózási szabályait kötelesek alkalmazni, ha az adóalanyi feltétel is teljesül, azaz a fővállalkozó is áfa-körös vagy eva alany (ez utóbbi egy építőipari cég esetében nem valószínű). Ha az ügyfelének szabályosan akarja levezetni, akkor valami hasonlóról kellene beszámolnia: a fordított adózású számlák után ugyan neki van adómegállapítási kötelezettsége, de ezt az áfa-t rögtön levonásba is helyezheti ugyanebben a bevallásban, majd az értékesítés után azt az áfa-t kell a NAV-nak megfizetnie, amit beszed a magánszemély vevőjétől.
papattila

Szakértői hozzászólás

janzsoedit 2018-03-01 12:10:33

Köszönöm.

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra