Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Erdőgazdálkodás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

P. Adrienn 2024-04-02 07:44:43

Tisztelt Szakértő!
Az alábbiakban szeretném segítségét kérni. Osztatlan közös tulajdonban lévő erdőben lettem erdőgazdálkodó, melyben tulajdoni hányaddal rendelkezem. A tulajdonosok többsége engem mint erdőgazdálkodót bízott meg azzal, hogy képviseljem őket határozatlan ideig. Az erdőben lévő faállomány kitermelése kerül. A fát lábon, előzetes felmérés után eladtam egy erre szakosodott vállalkozónak. Az ebből befolyó összeget az eddig felmerült, a közel, és távoli jövőben várhatóan felmerülő költségek levonása után a tulajdonos társak között tulajdoni hányad arányában szét kell osztanom.
Kérdések:
Az összeg az én számlámra érkezik. Milyen számlát állítok ki erről a vállalkozó felé? Ez után nekem szja-t kell fizetnem? Családi gazdálkodó vagyok, aki áfa fizetésre kötelezett átalány adózó. Áfát is fizetek ezután? Az erdőgazdálkodás és az őstermelés két külön dolog ez esetben? Semmi köze egymáshoz? Ha ez a két dolog fennáll, akkor a bevétel döntő többsége adó formájában befizetésre kerül. A tulajdonosokat személyesen, postai úton, illetve aki megadja a számlaszámát azt banki átutalással fizetem ki. A Magyar Államot mint tulajdonost hogyan?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-04-03 05:12:07

Kedves Adrienn,
Mivel Ön mint erdőgazdálkodó csak koordinálja az értékesítést, csak a saját részét kell őstermelőként leadóznia. A többi tulajdonos [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra