Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Erdőnek minősülő föld bérbeadása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

kpesmtbt 2017-10-15 14:41:58

Az Szja tv. 1. számú melléklete kiegészül egy új 9.8. ponttal. Eszerint 2017. január 1-jétől adómentes az erdőnek minősülő föld használati jogosultságának átengedése fejében,az erdőnek minősülő föld tulajdonosa vagy a haszonélvezője által megszerzett jövedelem.
Az adómentesség feltétele, hogy az erdőnek minősülő föld használatba adására kötött megállapodás alapján a használatba adás vagy a társult erdőgazdálkodás időtartama elérje az öt évet.

Az alábbi problémásnak tűnő eset eldöntéséhez kérnénk segítséget:
Nem egyedi eset,
2017. január 1 előtt TULAJDONOSI MEGÁLLAPODÁS alapján közös tulajdonú erdőket egy személy-nyilvántartásba vett erdőgazdálkodó- használatába adták. Az erdőgazdálkodó által a szerződés tárgyát képező ingatlanon- erdőnek minősülő földterületen- keletkező hasznot, –bevételek és költségek különbözetét- az erdőgazdálkodó a tulajdonosok részére, tulajdoni hányaduk arányában ki fizeti.
Megjegyezzük, hogy a megállapodás az időtartamra vonatkozó adatokat nem tartalmaz, valószínű, hogy a megállapodás határozatlan időre szól.
Kérdésünk:
Ez a megszerzett jövedelem az Szja tv. 1. számú mellékletének 9.8. pontja alapján adómentes jövedelemként figyelembe vehető-e?
Ha nem akkor mi a teendője az erdőgazdálkodónak és a tulajdonosoknak annak érdekében, hogy a kifizetésre kerülő –megszerzett- jövedelem adómentes jövedelemként figyelembe vehető legyen?
Előre is köszönöm a segítséget.
K.M

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-10-15 20:26:07

Mariann,
Szerintem pont erre találták ki az említett új törvényhelyet, igen, alkalmazható az adómentesség.
papattila

Szakértői hozzászólás

kpesmtbt 2017-10-16 07:33:06

Attila.
Köszönöm a gyors reagálást.
Üdv. Marianna

Felhasználói hozzászólás

mglebeny 2017-10-16 09:16:15

Tisztelt Papp Attila!
Az erdőgazdálkodóval kapcsolatos válaszát olvasva - mivel szintén hasonló erdőgazdálkodással kapcsolatos kérdéseim vannak - szeretném a kérdést kiegészíteni azzal, hogy a kérdéses erdőgazdálkodó maga is magánszemély, a törvény alapján ő fogja össze az erdő tulajdonosokat, neki magának a letermelés, beültetés stb. után milyen elszámolást, milyen adózást kell végezni. Hogy számol el a többi tulajdonos, és a NAV felé? Mi van akkor, ha ő köt a többi nevében megállapodást a kitermelésre, telepítésre és mi van abban az esetben, ha egyedileg készítenek a kitermelés és beültetés alapján egy megállapodást a felvásárolt fáról?
Válaszát előre is köszönöm: S-né Edit

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra