Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Erdőnek minősülő föld bérbeadása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

kpesmtbt 2018-01-31 11:26:54

Attila!
2017.11. hóban ugyanezen címmel feltett kédésemmel, kapcsolatosan szeretném, hogy konkrétabban beszéljük meg.
Az eredeti kérdés az Szja tv. 1. számú melléklet 9.8. pontjához kapcsolódott, mely szerint 2017. január 1-jétől adómentes az erdőnek minősülő föld használati jogosultságának átengedése fejében, az erdőnek minősülő föld tulajdonosa vagy a haszonélvezője által megszerzett jövedelem. A válasz röviden az volt, hogy „Szerintem pont erre találták ki az említett új törvényhelyet, igen, alkalmazható az adómentesség.”
Az alábbi konkrét esetek alapján kérdeznénk:
2017.01.1 előtt- a régi jogszabályok alapján- megkötött TULAJDONOSI megállapodás alapján van egy megbízott erdőgazdálkodó, aki szintén tulajdonos társ. Itt nem bérbeadásról, vagy használati jogosultság át engedéséről van szó, itt az akkori jogszabályi előírásoknak megfelelően meg bízták az erdővel kapcsolatos teendők ellátásával, Ő lett a regisztrált erdőgazdálkodó.
A megállapodásnak megfelelően a bevételek és költségek különbözetét a tulajdonosok részére, tulajdoni hányaduk arányában ki fizette.
A konkrét kérdés:
A tulajdonosok által megszerzett jövedelem az szja-törvény 1. számú mellékletének 9.8. pontja alapján adómentes jövedelemként figyelembe vehető?
Kérdés továbbá, hogy a tulajdonos erdőgazdálkodó hogyan adózik a saját tulajdoni hányadának megfelelő ki nem fizetett, így általa megszerzett jövedelem után? Adómentes jövedelem, vagy a pl. őstermelői jövedelem lesz? Ő az erdő területét nem adta át, illetve annak használati jogosultságát nem engedte át másnak.
Még egy, 2017.01.01 előtt megbízási szerződéssel megbízott erdőgazdálkodó – külsős, nem tulajdonos magánszemély – korábbi lehetőségeknek megfelelően meghatározott - mely nem bérleti díjként szerepel –a tulajdonosok, megbízók részére kifizetett összeg, vagyis a tulajdonosok által megszerzett jövedelem az szja-törvény 1. számú mellékletének 9.8. pontja alapján adómentes jövedelemként figyelembe vehető?
Elnézést kérek, de mi úgy gondoljuk, hogy ezek tisztázása, pontosítása esetleg másoknak is segítségére lehet.
Köszönöm a segítséget. K.M

Témanyitó hozzászólás

gazdvezeszi 2018-01-31 19:25:25

T.Attila! Én is érintett vagyok hasoló problémában, és nagy a dilemmám,hogy adómentes jövedelem, vagy őstermelői bevétel a tulajdonostársnak kifizetett jövedelem. Előre is köszönöm a segitséget. Emília

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-02-03 08:30:22

Kedves Érintettek!
Nem vagyok igazi spíler az erdőgazdálkodásban, de olvasatomban az Evt. alapján az erdőgazdákodót nem illetik meg automatikusan az erdei haszonvételi jogok (ilyen pl. a fakitermelés is), csak akkor, ha erre -a törvény keretein belül- külön megállapodást kötöttek. Az Szja tv. az 1.sz.mell. 9.8.pontjában pedig a használati jogosultság átadásának ellenértékét teszi adómentessé 5évet elérő illetve meghaladó időtartam esetén. A kérdésbeli esetben nem erről van szó, így ez a törvény véleményem szerint nem alkalmazható.
papattila
ui: Mariann, nem találtam meg a korábbi kérdését, melyik témakörben tette fel?

Szakértői hozzászólás

kpesmtbt 2018-02-03 10:03:10

Attila!
Elnézést kérek, a kérdést október hóban tettem fel.
Önadózó Fórum
SZJA
Erdőnek minősülő föld bérbeadása
2017. október 15. 14:41 | Nyitotta: kpesmtbt
Témanyitó: kpesmtbt 2017. október 15. 14:41

A témához van egy kis meg jegyzésem.
Ez a téma, nem tiszta, nem világos pedig szerintem nem kis tételekről, és több magán személyt érintő kérdésről van szó. Most már tényleg feltehető a kérdés hol van az érdekképviseleti szerv, az agrárkamara? Ezt a témát már régen rendezni kellet volna, felhívni az érintett - kötelező kamarai tagságot élvező, és kamarai díjat fizető- személyek figyelmét a jogszabályok- kedvező- változására és megadni minden segítséget ahhoz, hogy az új jogszabályi előírásoknak meg feleljenek.
(Röviden, ennyi.)
Marianna

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-02-03 18:35:52

Marianna,
A kamara szerintem zsákutca, ők a Diktátor odavetett koncával vannak elfoglalva, nem hiszem, hogy csipcsup adózási kérdésekre marad idejük. Viszont a NAV-tól érdemes lenne egy állásfoglalást kérniük, lehet, hogy kedvező híreket adnának.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 4 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra