Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

Eseti ingatan eladáskor kell-e tevékenységi kört felvenni?


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

mindflux 2020-12-04 16:22:11

Tisztelt Önadózó!

Jelenleg használatos ingatlanunkat (irodánkat, anno áfásan vettük, áfát levontuk) költözés miatt most értékesítenénk. Az ingatlan áfával kapcsolatos internetes cikkek közt található olyan, hogy az alap esetben áfa mentes ingatlan eladás 5 évre áfa kötelessé tehető decemberben a következő naptári évre, de év közben nem, kivéve ha év közben jelentem be az ingatlan eladási tevékenységet.
Namármost, ezek a cikkek azt sugallják, hogy a mi esetünkben a vállalkozásunkkal mi is bejelenthetjük az "áfásítást" év közben, ehhez csak annyit kell tennem, hogy bejelentem az ingatlan értékesítést mint tevékenységi kört. A baj csak ott van, hogy ezt az egyszeri ügyletet én nem gazdasági tevékenységként végzem, hanem esetei jelleggel (amikor eladom a tárgyi eszközként használt, megunt vagy lestrapált gépkocsit, akkor sem jelentem be a gépkocsi kereskedelmet, mint tevékenységet, legalábbis én így gondolom helyesnek). A jelen esetben, amikor a 10 éve szerzett, saját irodaként használt ingatlant eladom, nekem
a.) be kell jelentenem az ingatlan értékesítést, mint tevékenységet? (és akkor ugyanígy az autó értékesítésnél is...?) ha igen, milyen nappal kell bejelenten és mikor jelentem "ki"?
b.) ha nem kell, akkor attól még legálisan be szabad jelentenem, mint tevékenységet (és ebben az esetben valóban élhetek az áfa kötelessé tétellel)? ha be szabad, akkor mikor illik be- illetve kijelenteni?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-12-05 09:48:54

a) Egyértelműen nem kell bejelenteniük.
b) A bejelentéstől függetlenül élhetnek az adókötelessé tételi jogukkal, akár év közben is, de mindenképp az értékesítést megelőzően.
papattila

Szakértői hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-12-05 09:52:53

Plusz egy kis megerősítő irodalom: 2016/23.Adózási kérdés.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra