Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

EUR-ban kiállított számla


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

hoffmanne72 2017-10-11 14:57:12

Tisztelt Szakértő!
Pár kérdésem lenne EUR-ban kiállított számlával kapcsolatban, nem igazán van gyakorlatom a kezelésében.
1.) Mikrogazdálkodó ÁFA alany az ügyfelem. Eur-ban állították ki számára számlát, melyen a nettó összeg, az ÁFA és a bruttó összeg EUR-ban van kiállítva. A számla ÁFA tartalma Ft-ban szerepel rajta. Ez oké, de az árfolyam amivel átszámolták, nem a teljesítéskori árfolyam. Tehát az ÁFA összege így a számlán nem annyi, mint amennyi a teljesítés dátumával lenne.
- Én amikor rögzítem a könyvelésbe, ugye a teljesítés napján érvényes MNB árfolyammal kell könyvelnem?
- A számlán feltüntették , hogy előleg, ezt 35-be könyvelem és visszaigényelhetem az ÁFA tartalmát?
2.) Ezen számla kiegyenlítése EUR bankból EUR-ban történik a kiegyenlítés dátumának megfelelő MNB árfolyammal. Mikrogazdálkodó révén az árfolyam különbözettel mit kell kezdenem, azt könyvelhetem év közben, ugye csak év végén nincs mikrogazdálkodóknál átértékelés?
3.) Telephely éves bérleti díját a következőképpen számlázták ügyfelem részére: Teljesítés: 2017.09.30, számla kelte 2017.09.30, fiz.határidő: 2017.10.08.Szolgáltatás megnevezése: telephely éves bérleti díj 2017.06.01-2018.05.31.
- Helyes ez így, a telj dátuma és maga a feltüntetett időszak miatt bizonytalanodtam el?
- Illetve ez a számla telj. dátum alapján a III. n.éves ÁFA bevallásába kerül ( negyedéves ÁFA bevalló), és levonhatom annak ÁFA tartalmát.( NAV adatbázisában a bérbe adó ingatlan szempontjából bejelentkezett ÁFA alá).
Elnézést, ha hosszúra sikeredett, de szeretné az ügyfél az ÁFA-t visszaigényelni, és szeretném, ha minden teljesen jó lenne.
Nagyon köszönöm:
Szilvi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-10-12 20:45:14

Szilvi,
1.) Azt az árfolyamot használja a befogadott számla könyvelésekor, amellyel a számla kiállítója megállapította a számlán szereplő forintos áfa értéket. Igen, ha adóköteles tevékenységgel kapcsolatos termékhez, szolgáltatáshoz adták az előleget (és nem szerepel a 124.§ tételes levonási tilalmai közt), levonásba helyezhetik az áthárított áfa-t.
2.) Igen, könyvelheti az árfolyam különbözetet.
3.) Igen, helyesen alkalmazták az 58.§ teljesítésre vonatkozó előírásait, a számla helyes.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra