Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

E.v. devizás vásárlás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Ceasar 2019-04-08 20:11:23

Kedves Attila,

Egy e.v. Olaszországból vásárol árut. Az egyszeres könyvvitel pénzforgalmi szemlélete miatt nem könyvelünk szállítót, így a számla a banki kiegyenlítéskor kerülne könyvelésre.
A kérdésem, hogy keletkezhet-e ilyenkor árfolyamkülönbözet? Az ÁFA bevallásba a számla dátuma szerinti árfolyamon kerül-e be, vagy a ténylegesen kifizetett árfolyam alapján? Az előbbi ugye csak akkor lenne lehetséges, ha szállítóként is könyvelnénk a számlát, ekkor árfolyamkülönbözet is lenne. Viszont ha csak a bankban könyveljök az ottani árfolyamon, akkor az ÁFA tv azon előírásának nem felelünk meg, hogy a számla kiállítási dátuma szerinti árfolyamot kellene használni. Arról nem beszélve, hogy az MNB árfolyamot választottuk.

Hogyan kell eljárni a fenti esetben?

Köszönöm
Ceasar

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-04-09 05:15:41

Kedves Ceasar,
Szerencsére ezt a hézagot igyekszik kitölteni az Szja tv. 6.§ (2a)-e, jelesül, hogy ilyen esetben az ev azt az árfolyamot alkalmazza, melyet az Áfa bevallásban is alkalmaznia kell.
papattila

Szakértői hozzászólás

Ceasar 2019-04-09 08:58:29

Akkor tehát, mivel a számlát az ÁFA tv szerinti árfolyamon könyvelem a bankkal szemben, így mivel a bankból viszont nem az az összeg megy ki, a különbözetet árfolyamveszteségként/nyereségként kell a bankkal szemben könyvelni?

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-04-09 12:29:22

Igen, a vége lemaradt: egyéb adóköteles bevételként illetve egyéb adóalapot csökkentő kiadásként könyvelendő a pénztárkönyvben a különbözet, ha forintos bankszámláról megy az utalás.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra