Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

E.v. fejlesztési tartalék feloldás-üzlehelyiség vásárlás esetén


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

durcingo 2017-08-01 09:17:56

Tisztelt Szakértő!

E.v. egy új lakás-mely üzlethelyiségként van a földhivatali nyilvántartásban-beszerzésén gondolkodik.
Kérdésünk lenne,hogy a korábbi évben az e.v.-ként képzett fejlesztési tartalék feloldására az üzlethelyiség mint eszközvásárlás "belefér-e"?
A vállalkozó a helyiséget a jövőbenszeretné bérbe adni,igazából "csak",mint bérbe adott eszköz szerepelne a könyveiben (ha lehet így fogalmazni :) )

Köszönettel
Durcingo

Témanyitó hozzászólás

dr. Szabó Tibor Önadózó szakértő 2017-08-01 10:31:28

A Szja tv. 49/B. § (16) bekezdése szerint: „A fejlesztési tartalékként nyilvántartott összeg annyiban és akkor vezethető ki a nyilvántartásból, ha és amennyiben az egyéni vállalkozó a nyilvántartásba vétel évében és az azt követő három adóév során általa kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszköz nem ingyenes megszerzése vagy előállítása érdekében – alapnyilvántartásában, valamint egyedi beruházási és felújítási költségnyilvántartásában rögzített – beruházási, felújítási kiadás(oka)t [ide nem értve az olyan beruházási, felújítási kiadást, amelyre a (22) bekezdés rendelkezéseit alkalmazza] teljesít,”

A 11. Melléklet szerint „Kizárólag üzemi célt szolgálnak azok a tárgyi eszközök és nem anyagi javak, amelyeket a magánszemély önálló tevékenységével (tevékenységeivel) kapcsolatban használ, azokat más célra részben sem használja és üzleti nyilvántartásai ezt egyértelműen alátámasztják. Nem minősülhet kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszköznek a személygépkocsi.”

Nem használható fel a fejlesztési tartalék összege olyan tárgyi eszköz beruházásként történő elszámolása címén, amelyre értékcsökkenési leírást elszámolni nem lehet, vagy amelyhez ingyenesen jutott hozzá.

Ezek alapján nem látok kizáró okot.

Szakértői hozzászólás

durcingo 2017-08-02 06:20:33

Köszönöm gyors válaszát!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra