Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Ev.-őstermelő


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

hoffmanne72 2018-07-30 21:09:42

Tisztelt Szakértő!
Adott egy egyéni vállalkozás melynek főtevékenysége méhészet, alanyi mentes kompenzációs felár választásával. Őstermelői igazolványt szeretne váltani, a méhészetet abban folytatni, az egyéni vállalkozás a továbbiakban kata adózással tovább működne más tevékenységi körrel. Abban az esetben ha az ev. átlépi az áfa alanyi mentesség határát az egyéni vállalkozásban,az adószámban 2-es számjeggyel, az őstermelésben maradhat alanyi mentes,kompenzációs feláras, ha úgy jelentkezik be? Mivel ő már egyéni vállalkozó a 101 vagy 101E kell őstermelőnek bejelentkeznie? Gondolom a 1041-n jelentem az őstermelői jogviszonyát.
köszönöm:
Szilvi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-07-31 06:12:31

Szilvi,
Mivel nem speciális egyéni vállalkozó (pl.ügyvéd, állatorvos), ezért a xxT101E jelű nyomtatványt kell használnia bármilyen változás bejelentéséhez. A biztosítási jogviszonyt valóban a 1041-esen kell bejelenteni, de a kérdésbeli esetben erre nem lesz szükség, mivel őstermelőként nem jön létre biztosítási jogviszonya (mert ev-ként biztosított). Mivel 1 magánszemélynek csak 1 áfa alanyisága lehet, így ha eléri az alanyi adómentesség határát, akkor -bár a mezőgazdasági tevékenységére megőrizheti a kompfelárat- őstermelőként is áfa-s számlákat fog kiállítani a felvásárlónak nem minősülő vevőinek.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra