Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

EV tevékenység megszüntetése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

level07 2017-03-26 07:53:59

Tisztelt Szakértő!
Alanyi mentes egyéni vállalkozó meg szeretné szüntetni a tevékenységét. 2010-ben és 2011-ben tárgyi eszköz beszerzései voltak. Van 100eFt alatti és azt meghaladó értékű eszköz. Amikor megszünteti a vállalkozást, a meglévő tárgyi eszközök beszerzési értékét nem kell bevételt növelő tételként figyelembe venni a Szja tv. 10.sz .mellékletének I/7. pontja és a II/1. pontja alapján, valamint áfa fizetési kötelezettsége sincs ezzel kapcsolatban?
Egy másik kérdésem az, hogy egyéb építőipari foglalkozású munkavállaló után megilleti a foglalkoztatót a szoc.ho kedvezmény, szakképzettséggel nem rendelkező jogcímen, legfeljebb 100.000 Ft összegig 11%. A munkavállaló napi 4 órára van bejelentve, munkabére 63750 Ft. Ebben az esetben arányosítani kell-e a 100000 Ft-ot, és 50000 Ft után jár a 11%-os kedvezmény, a fennmaradó 13750 Ft után pedig marad a 22 %?
Köszönöm a választ! Magdi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-03-26 18:26:43

Magdi,
Megszűnéskor a kisértékű tárgyi eszközök leltári értéke (5.sz.melléklet szerint számított érték) vállalkozói bevételnek minősül, az egyéb tárgyi eszközökkel kapcsolatban bevétel nem keletkezik. Ami az áfa-t illeti, ha olyan eszközről van szó, amihez korábban adólevonási jog kapcsolódott, akkor megszűnéskor a piaci érték után áfa fizetési kötelezettség keletkezik. Megjegyzendő, hogy az áfa-sként beszerzett tárgyi eszközökre 60hónapig (ingatlan esetében 240hónap) minden alanyi mentes évben áfa fizetési kötelezettség keletkezik, a korábban levont adó 1/5-ének összegében.
A Szocho tv. 463.§ (5) alapján a kedvezmény alapját arányosítani szükséges, azaz helyes a számítása.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra