Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

EVA-ból alanyi mentes KATA


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

MPMK 2019-12-16 17:54:06

Tisztelt Papp Attila!

Segítségét szeretném kérni egy számla helyes kiállításában a későbbi kellemetlenségek elkerülése végett.
Adott egy EVA-s egyéni vállalkozó, aki rendelkezik heti 36 órát elérő munkaviszonnyal és az EVA megszűnése végett alanyi mentes KATÁ-ra fog áttérni 2020.01.01.-vel.
Egy külsős cégtől kapott megbízást, melyet megbízási szerződés keretében lát el és teljesítést követően jogosult számla kiállítására, természetesen a jóváhagyott teljesítési igazolás alapján. A megbízási szerződés 2019.10.01.-2019.12.31.-ig szól, a teljesítési igazolás 2020 január elején kerül várhatóan jóváhagyásra. Tekintettel, hogy a megbízás 2019.-re szól ez alapján EVA-ás bevételnek kell tekinteni meglátásom szerint az Eva tv. 8.§ (7) alapján. A zavar ott jelentkezik, hogy ezen megbízatást KATA alanyi mentesként fogja már kiszámlázni, azaz 1-es adószámmal stb. ilyen esetben mi a számla kiállításának helyes formalitása? A számla kelte 2020, teljesítés 2019, viszont az áfa zavart kelt, Kata alanyi mentesként nem jogosult ÁFÁ-t felszámítani, viszont EVA bevételként jogosult volna rá. A szerződést is 2.000.000 Ft + Áfával kötötték.
Segítségét előre is megköszönve,
Üdvözlettel:
Gergő

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-12-16 19:25:00

Kedves Gergő,
Érthető az aggodalma. A legegyszerűbb természetesen az lenne, ha még 2019-ben ki tudná állítani a számláját. Ettől függetlenül az érvényes jogszabályokból az vezethető le, hogy a számla áfa-val növelt ellenértéke eva-s bevételnek minősül, függetlenül annak pénzügyi rendezésétől. A számlán -véleményem szerint- jogszerűen lehet "2"-es áfa státuszú adószámot használni, függetlenül attól, hogy a számla kiállítása 2020-ban történik (feltételezve, hogy a számla áfa teljesítése is 2019.évi). Ugyanakkor, ha a számla áfa teljesítési időpontja 2020-ra esik, akkor alanyi adómentesként nem lehet áfa-t felszámítani, következésképp csak a nettó összeg fog eva alapot képezni (és sajnos ebből a csökkentett összegből kell eva-t fizetnie a vállalkozónak). Ha a fentiek előnytelen helyzetet eredményeznek a felekre nézve, akkor egyező akarattal módosítsanak szerződést.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra