Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

EVA Bt. egyszerűsített végelszámolás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

mifer2 2019-12-16 18:01:12

Tisztelt Szakértő!
Bevételi nyilvántartást vezető EVA-s Bt. egyszerűsített végelszámolással szeretne megszűnni. Végelszámolás kezdete 2020.01.01. napja lenne. Az Eva tv. 20.§ (4) pontja alapján ebben az esetben nem kell könyvvizsgálóval ellenőriztetni a záróleltárt, zárómérleget. Viszont az előzőekben már tettek fel erre vonatkozó kérdést, és az Ön válasza, amennyiben 2019-ben végelszámolnak, akkor nem kell könyvvizsgáló, ha viszont 2020.01.01. a végelszámolás kezdő dátuma, akkor már szükséges a könyvvizsgáló. A 2020.01.01. napja miért esik ki ebből a kedvezményes lehetőségből? Az EVA adózás megszűnik 2019.12.31. napjával és a végelszámolás kezdődik következő a nappal.
Részlet a NAV EVA tájékoztatójából – Segítünk új adózási formát választani az eva helyett! címmel:
„Az áttéréskor a vállalkozásnak a számviteli törvény 2/A. §-a (4) bekezdése szerinti nyitómérleget kell készítenie, amelyet könyvvizsgálóval kell ellenőriztetni (csak végelszámolás, felszámolás, illetve kényszertörlés miatti áttérésnél, illetve visszatérésnél nem kell a nyitómérleget könyvvizsgálóval ellenőriztetni). A nyitómérlegben a helyes számviteli nyitó adatok összeállításához nemcsak a számviteli törvény, hanem az adójogszabályok ide vonatkozó előírásait is figyelembe kell venni. Ezen nyitómérleg alapján fogja a könyveit a kettős könyvvitel rendszerében megnyitni.”
Ebből a tájékoztatóból azt vontam le, hogy a fentiek rendben vannak könyvvizsgáló nélkül, (meg az ügyfél szeretné egyébként megspórolni a könyvvizsgáló díját természetesen). Valamit félreértelmeztem? Inkább legyen a végelszámolás kezdő napja 2019. pl.: 12. 23 vagy bármelyik nap utána?
Köszönöm a választ!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-12-16 19:29:09

Ha a törvény erejénél fogva (hatálytalanná válik maga az anyagi jogszabály) szűnik meg az eva alanyisága, akkor olvasatomban nem alkalmazható mentesítő rendelkezés. Ha viszont még az Eva tv. hatálya alatt dönt a végelszámolásról (azaz 2019.12.31-ig), akkor alkalmazható.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra