Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

EVA-s őstermelő


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

crmkft 2018-02-22 10:16:08

Adott egy EVA alany egyéni vállalkozó, aki 2018.02.21-én méhészetre kiváltotta az őstermelői igazolványt. Mivel van már adószáma, így azt már nem kell kérni. Viszont a a T101-n be kell jelenteni a tevékenységet? Ha igen, akkor milyen pontokat kell kitölteni a nyomtatványon? Ugyanis a főtevékenysége az egyéni vállalkozás főtevékenysége és a főtevékenység kitöltése nélkül nem enged egyéb tevékenységet beírni a nyomtatvány. Továbbá mi lesz a munkavégzés jellege? Erre sem találtam opciót. Kérdésként merül fel, hogy mivel EVA-s egyéni vállalkozó, ezért gondolom nem választhat az őstermelésre sem alanyi mentességet sem pedig kompenzációs felárat. Ilyen esetben akkor minden őstermelői értékesítése áfás? És esetleg EVA alapot képez vagy be kell fizetnie az áfát?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-02-23 05:43:09

Érdemes a végével kezdeni: sajnos az én olvasatomban az evás egyéni vállalkozó minden gazdasági/vállalkozási tevékenységéből származó bevétel eva alatt adózik, így nem sok értelme van őstermelői igazolványt kiváltani. Mivel a magánszemély adóalanyisága nem osztható és az evás nem alanya az Áfa tv-nek, így a törvényben szereplő választási lehetőségek sem illetik meg, minden értékesítéséről számlát kell kiállítania, áfa felszámításával (de természetesen nem fizet áfa-t). Érzésem szerint Önnek 101E jelű nyomtatványt kell kitöltenie, ezen nem jelentkezik a kérdésbeli probléma.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra