Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

EVÁ-s osztalék után kell-e SZOCHO-t fizetni?


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

gpeter 2019-02-11 08:24:58

A mult évben az osztalékok után bizonyos mértékig 14% EHO-t kellett fizetni. EVÁ-s osztalék után nem kellett fizetni, mert a törvényben benne volt, hogy a nem SZJA köteles bevétel után nem kell EHO-t sem fizetni, Ugyanez a SZOCHO tv-ben nem található.

Témanyitó hozzászólás

dr. Szabó Tibor Önadózó szakértő 2019-02-11 11:21:54

A szocho tv. 4.§ /1/ c) pontja c) pontja szerint az osztalék [Szja tv. 66. §], vállalkozói osztalékalap [Szja tv. 49/C. §], képezi ezen szocho tárgyát. Az Eva tv. 17.§/3/ szerint az egyéni vállalkozó, 18.§/4/ bek. szerint evás céget nem terheli a vállalkozói személyi jövedelemadó és vállalkozói osztalékalap utáni adó, illetve cég esetében (beleértve a tagját is) az osztalék utáni személyi jövedelemadóval és a vállalkozásból kivont jövedelem utáni személyi jövedelemadóval összefüggésben adókötelezettség. Ezek alapján véleményem szerint a szocho-nak nem tárgya az evás osztalék, - nem kell fizetni

Szakértői hozzászólás

gpeter 2019-02-11 18:57:34

T. Szabó úr!
Köszönöm a tájékoztatást. Minden valószínűség szerint a jogalkotónak is az volt a célja, hogy ne kelljen az EVÁ-s osztalék után SZOCHO-t fizetni. Sajnos társas vállalkozónál továbbra sem találom egyértelműnek. A jogszabály alapján. a 18§/4/bek szerint valóban nem kell SZJA-t fizetni, de ez nem jelenti automatikusan, hogy SZOCHO-t sem. Megjegyzem, hogy ez a NAV számára sem egyértelmű. Ugyanis már tőlük is kértem állásfoglalást, amiben ők is leírták, hogy miért nincs SZJA fizetési kötelezettség. (Ebben egyébként a múlt évhez képest semmi változás nem történt.) Ugyanakkor egy szót sem szóltak a SZOCHO-ról, amire a kérdés irányult. Ezért kértem az állásfoglalásuk kiegészítését, de ezt a mai napig nem tették meg.

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-02-12 05:37:33

Kedves Gpeter,
Egyetértek, az új Szocho tv. felvet egy csomó elvarratlan szálat, ilyen pl. az Ön kérdése is. Talán egy levezetési ötlet lehet, hogy az idézett Eva törvényhely megfogalmazásából arra lehet következtetni ("adókötelezettség"-et említ, ami egy tág fogalom), hogy az evás osztalék nem tartozik bele az Szja tv. 66.§-ába, így a Szocho tv. tételes behivatkozása sem alkalmazható. Igen, mindez csupán ötletelés, de ez legyen a jogalkotó szégyene...
papattila

Szakértői hozzászólás

gpeter 2019-02-21 12:39:21

Megérkezett a NAV állásfoglalása, ami sajnos ellentmond a józan észnek. ezért mellékelem:
Tárgy: Járulékok, hozzájárulások
E-iktatószám: e-425172
Tisztelt Ügyfelünk!
Hivatalunkhoz érkezett megkeresésére az alábbi tájékoztatást adjuk:
A szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény (Szocho tv.) 1. § (5) bekezdésének c) pontja szerint a szociális hozzájárulási adó alapját képezi az osztalék. A jogszabály meghatározza azt, hogy mit kell érteni osztalék alatt, azaz visszautal a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 66. §-ára.
A definíció szerint osztaléknak minősül a magánszemély azon bevétele, amelyet a számviteli szabályok szerint osztaléknak kell tekinteni, kivéve, ha ezen összeget más jövedelem megállapításánál figyelembe kell venni. [Szja tv. 66. §]
Tekintettel arra, hogy az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII. törvény (EVA tv.) értelmében a tag részére juttatott bevételt – ha nem a személyes közreműködésére tekintettel fizetették ki – a jövedelem meghatározásakor nem kell figyelembe venni [EVA 18. § (5) bekezdése], ezért ez, a definíció alapján osztaléknak minősül.

Fentiek alapján tehát a számviteli törvény hatálya alá tartozó, eva adózást választó társaságok számviteli törvény szerint osztaléknak minősülő kifizetései – a Szocho tv. mentesítő szabályainak hiányában – a szociális hozzájárulási adó adóalapját képezik.
A válaszlevélben részletezettek szakmai véleménynek minősülnek, kötelező jogi erővel nem bírnak.
Tisztelettel:
Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Központi Irányítás
Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály
_________________________________________________________

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-02-22 06:02:13

Vérlázító levezetés, mindenképp arra ösztönöz (inkább kényszerít), hogy az adózó lépjen ki az eva-ból, mert a Diktátor így akarja. Megjegyzendő, hogy érdemes elolvasni azt a 2017.12.31.-én archivált NAV-os állásfoglalást, ami a már nem hatályos Eho tv. mentesítését magyarázza. Ebben sem konkrét jogszabályi rendelkezésre hivatkozva vezetik le a mentességet, hanem inkább ötletelve (gondolom azért, mert az Eva tv-ből kifelejtették ezt az egy gondolatot, azaz silány a jogszabály). Olvasatomban az új Szocho tv-be azonos szövegkörnyezetben került be az osztalék adókötelezettsége. Most miért nincs ez a fene nagy ötletelés a NAV részéről? Azért, mert most nem tartozik a kormány preferált adózásába az eva. Botrányos ez a zsarolás!!!
papattila

Szakértői hozzászólás

gpeter 2019-02-22 12:55:43

Kedves Attila!
Teljesen egyetértek a véleményével. Sajnos az adótörvények átnézésekor nem tünt fel nekem egyből ez a hiányosság. Így dec. 20-ig nem tudtam javasolni a társaságnak, hogy lépjen ki az EVÁ-ból. Most viszont már késő. Nem tudom, hogy ez a jogszabályi hiány szándékos volt-e vagy csak egyszerű slendriánság. Mindenesetre nem találkoztam egyetlen hivatalos NAV tájékoztatással, vagy szakcikkel, ami ezzel foglakozott volna. Azt hiszem, hogy a NAV-ot is váratlanul érte a kérdésem, mert az első állásfoglaláskérésemre azt bizonygatták, hogy nincs SZJA kötelezettség az EVÁ-s osztalék után. Csak miután megírtam nekik, hogy ezt én is tudom, de a kérdésem a SZOCHO-ra irányult, akkor küldték ezt az állásfoglalást. Mindenesetre, ha ez így marad, akkor rendkívül diszkrimitatív a jogszabály, mert egyéni vállalkozás és nem kettős könyvelést választó Bt esetén marad a SZOCHO-mentesség, a számviteli tv hatálya alá tartozó vállalkozásoknál viszont jelentős lehet az adóteher növekedése. Ugyancsak problémásnak találom, hogy eszerint még a múlt évben (években) keletkezett nyereségből kifizetett osztalékra is vonatkozhat a SZOCHO tv, mert a kifizetés idén történik. Ugyanis erre vonatkozó mentesség sincs a törvényben. Ez olyan jogbizonytalanság, amilyen idáig talán még Magyarországon sem volt.

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 6 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra