Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Export - 3. országbeli vevő értékesít magyar cégen keresztül EU-n belül - új kérdés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Schreder 2018-10-24 14:23:40

Tisztelt Szakértő!
Sikerült konkretizálni a kérdésem, melyben kérem a segítségét.

Gazdasági esemény szereplői:
"A" - EU magyar termelő cég
"B" - harmadik országbeli (szerb) partner = A vevője
"C" - EU görög cég B vevője

Számlázás:
Minden esetben "A" számláz "B"-nek.
„A” ex works paritással gyárt/értékesít.

Szállítás (kétféle módon történik A előre nem tudja melyik módon):
1. "C" közvetlenül fuvaroztat "A"-tól
2. "B" fuvaroztat "A"-tól vagy "C"-hez vagy "B"-hez (saját magához és később értékesít "C"-nek)

Kérdésem, hogy "A" ebben az esetben helyesen jár el, ha a kövekezőt módon cselekszik?
- "A" számláz "B"-nek = export értékesít
- „A” számlán feltünteti hogy Origin: Hungary (EU), incoterm: ex-works, final destination: Greece, plusz számla mögött a CMR feladó magyar cég, címzett görög cég
- „A” cég így A60-asban nem szerepelteti; 65-ös bevallásban pedig a 91.sor összegében tünteti fel
(Kérdésem alapja, hogy az Áfa tv. 25-35. § -át tekintve – területi hatály – olyan értelmezést nem találtam, hogy a termék közösségen belül van és közösségen belül van a termék küldeménykénti megérkezésekor vagy a fuvarozás befejezésekor.)
Elég-e azt tudnunk az export ügyintézés és számlázás előtt, hogy az áru annak ellenére hogy „B” vevőnek kerül számlázásra biztos hogy „C”-hez fog érkezni (tehát hogy visszaléptetik az EU-ba)? Ennek bizonylatolására elegendő-e a számla + CMR

Másik kérdés:
Ez esetben „C”-nek keletkezik-e import áfa fizetési kötelezettsége, ha a fenti 1-es és 2-es szállítási módot figyelembe vesszük?
Vagy esetleg van-e valamilyen kötelezettsége „B”-nek áfa tekintetében?

Más nem magyar közösségbeli cég szállít fent leírtak szerint más szerb cég görög vevőjének viszont sem a szerb, sem a görög cégnél nem keletkezik import áfa fizetési kötelezettség mivel az áru mozgását tekintve EU -> EU. Ez alapján kaptam megkeresést szerb partnertől.
Létezik ilyen megoldás magyar ÁFA törvényt tekintve? Célunk, hogy helyesen járjunk el a megfelelő dokumentációs háttérrel, tehát amennyiben a fent leírt módszer nem megvalósítható, akkor annak helyes menete érdekelne.

Segítségét előre is köszönöm!

Üdvözlettel,
Ferenc

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-10-26 14:41:28

Kedves Ferenc,
Ami egészen biztos, az az, hogy láncértékesítés történik, ha az áru közvetlenül "A"-tól "C"-hez kerül. Láncértékesítések esetén meg kell határozni azt az értékesítést, amely a legszorosabb kapcsolatban van a szállítással, ez lesz az a pont, amelyre a Mo-ból való kiléptetés miatt adómentesség alkalmazandó (vagy közösségi termékértékesítés vagy expor címén). Amely értékesítés ezt megelőzi, az magyar belföldi ügylet, ami követi, az külföldön teljesül (azaz biztosan nem érint magyar áfa-t). Szóval, ha "C" fuvaroztat "A"-tól, akkor a fuvaroztatásos termékértékesítés "B" és "C" közt megy végbe, azaz az adómentes közösségi termékértékesítést (nem export, hiszen nem lép vámhatárt) "B" hajtja végre Mo-on (ahol áfa regisztrációt kell kérnie). Mivel "A" és "B" közti értékesítés megelőzi "B" és "C" értékesítését, ezért ennek az ügyletnek a teljesítési helye Mo, "A" normál belföldi ügyletként számláz "B"-nek, magyar áfa felszámításával. Ha "B" közbenső vevő fuvaroztat közvetlenül "C"-hez, akkor az Áfa tv. 27.§ (2) alapján úgy kell tekinteni, hogy beszerzői minőségében jár el, azaz a fuvaroztatásos termékértékesítés "A" és "B" közt megy végbe, az adómentes közösségi termékértékesítést "A" hajtja végre Mo-on, de ehhez a szerb partnernek rendelkeznie kell egy görög közösségi adószámmal, adóregisztrációval. "B" Go-ban egy normál belföldi ügylet keretében értékesít görög áfa felszámításával "C"-nek. Ha "B" először Szerbiába fuvaroztat, majd később átszállítja "C"-nek, akkor nem beszélhetünk láncügyletről, történik egy normál (adómentes) export "A" és "B" közt, majd "C" végrehajt Szerbiából egy importot Go-ban.
Általánosságban elmondható, hogy kiemelten veszélyesek ismeretlen partnerek közt a láncügyletek (a fentiekben látható, nem mindegy ki, hova fuvaroztat és erről tájékoztatja-e a partnerét), némi biztonságot jelent, ha a fuvart a magyar fél szervezi, így pontosan tudni fogja, hol köt ki az áruja.
papattila

Szakértői hozzászólás

Schreder 2018-10-29 15:26:53

Kedves Attila,

Köszönöm minden esetre kitérő válaszát!

Üdvözlettel,
Ferenc

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra