Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Export vagy EU fordított


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

proconto 2019-01-02 18:35:31

Tisztelt Válaszadó!
Fuvarszervező cég vagyunk. Az országba érkező és távozó tengerjárón használt konténerek szállítását szervezzük kizárólag Magyarország területén.
Szeretném megkérdezni az exportfuvar áfa változása kapcsán, hogy melyik az erősebb szabály?
Megrendelőnk a közösség másik tagállamában székhellyel rendelkező adóalany. A fuvar, amit tőlünk megrendel exporthoz kapcsolódik, ez eddig is igazolva volt.
Melyik az erősebb szabály? A megrendelő székhelye szerinti "adót a megrendelő fizeti" szabály vagy az export fuvar? Első esetben nem kerül áfa felszámításra, utóbbiban igen.
Válaszát előre is köszönöm!
üdv,
HFN

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-01-02 19:44:49

Kedves HFN,
Ha a fuvar exporthoz kapcsolódik és közvetlenül annak számláznak, aki az exportot Mo-on végrehajtja, akkor az Áfa tv. 102.§ (1)b) alapján adómentesen kell számlázniuk, függetlenül attól, hogy hol rendelkezik székhellyel a megrendelő. Megjegyzendő, hogy ha az exportáló másik tagállamban rendelkezik székhellyel, akkor a Mo-i exporthoz regisztráltatnia kell magát Mo-on.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra