Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Fejlesztési tartalék vs ÁFA


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Zsu780801 2018-04-23 12:14:05

Kedves Fórumosok!

Az alábbiban kérném szíves véleményüket: Nyílt végű lízing esetében (tárgya személygépkocsi), mennyire aggályos adózási szempontból felhasználni fejlesztési tartalékot? Számviteli szempontból nincs gondom vele, adózási szempontból van. Mivel a nyílt végű lízing elsőkörben tartós bérlet, ezért az áfa nagy részét visszaigényli a vállalkozás, ami ugye szgk beszerzésnél nem lehetne. Ha a fejlesztési tartalékot beleforgatom ebbe a tartós bérletnek hívott "beszerzésbe", azzal mennyire vágom ki a fát magam alatt olyan tekintetben, hogy szinte "beismerem" a termékbeszerzést, ezáltal az áfa levonhatósága jogtalanná válik? Köszönöm előre is a választ!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-04-23 19:43:56

Szerintem nincs értelme összemosni a három törvényt. Mivel a Tao tv. beruházáshoz köti a kedvezmény elszámolásának lehetőségét, a pénzügyi lízinggel beszerzett tárgyi eszköz pedig számvitelileg beruházás, így függetlenül attól, hogy az Áfa tv. mit hókusz-pókuszol az áfa-val a nyílt, meg a zárt véggel, a feltétel teljesül.
Ettől függetlenül sokaknál van ok az aggodalomra, ugyanis a közelmúltban olyan tartalmú EUB ítélet született, ami tömeges átminősítést eredményezhet a NAV részéről (nevezetesen, ha olyan kicsi a futamidő végére megállapított lízing nyelvén nevezett maradványérték a piaci értékhez viszonyítva, hogy csak a vétel lehet az egyetlen észszerű döntése a lízingbevevőnek, akkor az ügylet az első pillanattól fogva termékértékesítésként adóztatandó a forgalmi adó rendszerében. Már csak az a kérdés, hogyan lép a NAV a döntés ismeretében, pláne, hogy eddig egészen mást hirdetett...
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra