Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Feles bérlet földterületre


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

ferzsebet 2018-03-20 20:48:19

Tisztelt Szakértő!
Ev. mzg. tevékenységet végez, nem áfá-s. A földterületet feles bérleti szerződéssel béreli, mely időtartama meghaladja az 5 évet. A szerződés szerint a megtermelt termény fele a bérleti díj (jelen esetben lucerna széna és viszonylag kis mennyiség) a másik felét az állatokkal megeteti. Hogyan számolom el az ev-nél a fele termény átadását? Milyen bizonylat a megfelelő?
Válaszát köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

ferzsebet 2018-03-20 21:08:39

Az előbbi kérdéshez. Megtehetik, hogy nem minden évben számolnak el (egyik évben teljesen kisült, nem termett semmi), hanem a szerződés lejártakor?
Köszönöm

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-03-21 05:10:33

Felesbérlet esetén olyan bérleti jogviszony jön létre, amely esetében a bérleti díjat terményben fizeti meg a bérlő. Két ellenértékes ügylet megy végbe, melyet mindkét félnek bizonylatolnia szükséges: a bérbeadó kiállítja a bérleti díjról szóló számláját/számviteli bizonylatát, a bérlő pedig az értékesítés általános szabályai alapján kiállítja a termés értékesítéséről szóló számláját. Mivel értékegyezőség áll fenn, pénzügyi rendezés természetesen nem történik. A bérlő ev nettó árbevételt (adóköteles bevételt) és bérleti díjat számol el, függetlenül attól, hogy valós pénzmozgás nem történik. Csak abban az esetben maradhat el az évi elszámolás, ha termés hiányában nem történik lucerna átadás.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra