Gyorskérdés
TÁMOGATÁSOK - Támogatások, pályázatok

Fiatal gazda támogatás felhasználása KATA


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

falucskam@szijj.hu 2017-07-18 11:20:04

Kedves Szakértő!

Egyik ügyfelem fiatal gazda támogatást nyert (9,6 mFt) 2014-ben, ami szabadon felhasználható. 2016. dec. 31-ig felhasznált belőle 6 millió Ft-ot beruházásra, vállalkozói kivétre és annak járulékaira, természetesen adóalapot növelő bevételként szerepelt ez az összeg az SZJA bevallásban. Most szeretne bejelentkezni a KATA hatálya alá. Azzal a meggondolással, hogy megfizeti maga után a havi 50 eFt-ot és mint vállalkozói kivétet a fennmaradó 4,6 mFt támogatást kiveszi a vállalkozásból. Szerintem viszont mivel ezt a támogatást is a költségek fedezetére és fejlesztési célra folyósították ezért ebben az esetben nem valósul meg a cél szerinti felhasználás és visszafizetési kötelezettség keletkezik . Valamint véleményem szerint a havi 50eFt megfizetésével csak a KATA-s időszakban keletkezett jövedelmet lehet kivenni. Kérdésem pontasan melyik jogszabályi hely szabályozza ezt a kérdést?
Válaszát előre is köszönöm

F. Moni

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-07-18 13:43:54

Moni,
Nyilvánvalóan nincs akadálya a katára való áttérésnek. Ugyanakkor a támogatás vállalt feltételeit a továbbiakban is teljesítenie kell. Álláspontom szerint a katás ev-nél nem értelmezhető a vállalkozói kivét, így a támogatási feltételekkel gond lehet.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra