Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

Fióktelep, telephely közötti különbség az IPA-nál


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

europack 2018-08-13 19:22:31

Kedves Attila!
A KFT székhelye Budapest. Augusztusban fióktelepet létesített az egyik vidéki településen (cégbíróságon bejegyezték). Ez az IPA szempontjából mit jelent? Hogyan kell bejelenteni a vidéki településen? Ez az állandó iparűzési adó megosztását jelenti?
Köszönettel: Emese

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-08-14 08:56:22

Emese,
A Htv. nem használja a fióktelephely fogalmát, ez cégjogi fogalom. Az iparűzési adót előíró törvény a székhelyet és a telephelyet határozza meg, a fóktelephely ezen utóbbiba tartozik. Fontos, hogy csak akkor lesz ipa adóköteles az újonnan létrehozott fióktelephelyen az adózó tevékenysége (és kell a törvény által előírt megosztást alkalmazni), ha a Htv. 52.§ 31.pontjában található telephely fogalmának megfelel. Megjegyzendő, hogy a cégjogi telephely/fióktelephely fogalma nem azonos a Htv. vagy az Art. szerinti telephely fogalmával, így előállhat olyan eset is, amikor a cégjogi telephelyet/fióktelephelyet nem kell az illetékes önkormányzathoz bejelenteni, miközben a NAV-hoz, cégbírósághoz meg be kell jelenteni. Ha a Htv. alapján is telephely jön létre a vidéki teleülésen, akkor az ott rendszeresített nyomtatványon kell a bejelentkezést megtenni.
papattila

Szakértői hozzászólás

europack 2018-08-14 11:16:57

Attila!
A cég vidéken vett egy telket. Ezen a telken lakásokat épít eladásra. A telken lerakott egy konténert, ahol az eszközöket és az anyagokat tárolja, részben innen irányítja majd az építkezést. Az építési naplót július végén nyitotta meg. Ez az IPA szerint állandó telephelyet jelent?
Köszönettel: Emese

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-08-15 06:01:48

Emese,
Igen, ez megfelel a Htv. szerinti telephely fogalmának, bejelentés köteles.
papattila

Szakértői hozzászólás

europack 2018-08-15 07:33:17

Attila!
Köszönöm a gyors válaszodat!
Emese

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 4 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra