Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Fizetővendéglátás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

magyar56 2018-02-04 15:18:53

Tisztelt Papp Attila!

Segítségét kérném az alábbi témában:
Két adószámos magánszemély 50-50 %-os közös tulajdonában van egy ingatlan, amelyet csak nyári fizetővendéglátásra használtak. Tételes költségelszámolást választottak, az adóelőlegeket is fele-fele arányban megosztva fizették.
Az egyik tulajdonos két éves külföldi munkára ment a cég németországi részlegéhez. Albérleti díját maga fizeti, viszont a cégtől egy egyszeri díjas (kb. két havi albérleti díjnak megfelelő) letelepedési támogatást kapott.
A kérdés az, hogy a 2017. évi magyarországi tételes költségelszámolásos fizetővendéglátás bevételéből érvényesítheti-e a németországi albérletének a letelepedési támogatással csökkentett díját?
Nem találtam erre tiltást.
Ha van A1-es igazolása a kinti cégtől EHO-t nem kell fizetnie a jövedelem
után (ha marad jövedelem).
Megköszönném a megerősítést.
Köszönettel: Judit

Témanyitó hozzászólás

magyar56 2018-02-04 15:21:57

Elnézést, az még kimaradt a kérdésből, hogy az ingatlan 100 %-os bevétele vagy csak az 50 %-os bevétel (tulajdonrésze) erejéig érvényesíthető a külföldön dolgozó tulajdonos albérleti díja?
Köszönettel: Judit

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-02-04 19:19:11

Judit,
A fizetővendéglátási szolgáltatás nem keverendő össze a bérbeadással, az említett kedvezmény csak lakás bérbeadása esetén jöhet szóba. Akinek a biztosítása nem Mo-on áll fenn, az valóban nem fizet százalékos eho-t 2017-ben. Megjegyzendő, hogy 2018-tól senki sem fizet a bérbeadás után 14%-os eho-t.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra