Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Flottakezelés számlázása és input számla áfája


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

retep681 2017-10-10 15:39:31

Tisztelt Szakértő !

Egy társaság flotta szolgáltatást végez az alábbiak szerint :

Nyíltvégű pénzügyi lízing keretében személyautókat lízingel , amelyeket bérbe ad partnereinek , természetesen a lízing cég hozzájárulásával . A bérleti szerződés 3 éves ( a lízing szerződéssel szinkronban van ) és a bérbeadó/lízingelő társaság viseli a személyautó fenntartásával és üzemeltetésével kapcsolatosan felmerülő összes költséget : adók , biztosítás , karbantartás , üzemanyag , és minden egyéb felmerülő költséget .
A bérleti díj így két részből áll : egy fix részből ( üzemanyagon kívüli részre és a haszonra nyújt fedezetet ) és egy változó részből ( a havi szinten felmerülő üzemanyaggal megegyező összeg ) .
Kérdéseink a következők :
- Bérleti díjként lehet-e a két részt számlázni egy összegben , így havonta változó összegű bérleti díj keletkezik , vagy lesz egy fix összegű bérleti díj és egy havonta változó összegű üzemanyag költség áthárítás ?
- A bérbeadó cég mivel 100 %-os bérleti jogviszonyban hasznosítja a személyautót , így az összes input számlájának az áfáját 100 %-os mértékben levonásba helyezi . Ezen eljárás helyes-e ?
- Az üzemanyag áfáját nem helyezi levonásba , de felmerült kérdésként - mivel azt kvázi áruként ( vagy közvetített szolgáltatásként ) adja tovább – hogy , levonásba lehet-e helyezni ?

Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm :

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-10-11 05:40:37

Értelmezésem szerint a teljes összeg bérleti díjként számlázandó, a főügylet mind az Áfa tv., mind a Szt. szerint a bérbeadás, minden egyéb ezzel kapcsolatos költség átterhelés ennek járulékos ügylete.
Ami a bejövő számlák áfa tartalmát illeti, az az üzemanyag kivételével az adóköteles bérbeadás miatt levonhatók. Az üzemanyag nem szerepel a 125.§ mentesítései közt a kérdésbeli esetre vonatkoztatva.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra