Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Főállású őstermelő járulék fizetése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

pintermagdi 2017-11-23 10:09:11

Tisztelt Szakértő!
Őstermelő, aki eddig nem őstermelőként volt biztosított, főállású őstermelővé szeretne válni. Ezzel kapcsolatosan a következő kérdéseimre szeretnék választ kapni:

1. Ha 2017. decemberben jelentkezik be főállásúvá, akkor decemberben a minimálbér után fizeti meg a 22% szociális hozzájárulási adót, 10% nyugdíjjárulékot és 4% természetbeni, 3% pénzbeli egészségbiztosítási járulékot és nem kell fizetni munkaerő piaci járulékot, valamint szakképzési járulékot?

2017-ben az őstermelésből származó bevétele támogatással együtt kevesebb 8 millió forintnál.

2. 2018-ban élhet a kistermelői kedvezménnyel? Ekkor 4% természetbeni járulékot, 10% nyugdíjjárulékot fizet a 2017. évi bevételének 20%-a után negyedévekre osztva és nem fizet szociális hozzájárulási adót? Ez esetben táppénzre nem jogosult? A nyugdíjszámítás alapja az évi bevétel 6%-a? Egyéb nyugdíjszolgáltatásokra jogosult?

Ha 2018-ban a minimálbér után szeretne nyugdíjjárulékot fizetni ezt megteheti, vagy csak akkor, ha 4+3% egészségbiztosítási és 20% szociális hozzájárulási adót is fizet, melyek alapja szintén a minimálbér? Ez esetben jár a táppénz? A nyugdíjszámítás alapja ez esetben is az éves bevétel 6%-a? Nagyon köszönöm a válaszát!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-11-23 11:18:43

1. Főállású őstermelő nem attól lesz valaki, hogy bejelentkezik, hanem fordítva: azzá válik és bejelentkezik. Ha nem minősül kezdőnek, akkor az előző évi bevételei alapján fizet járulékot (10+4%), kivéve, ha ennél magasabb járulékalapot nem választ (Tbj.30/A§). Ha kezdőnek minősül, akkor a minimálbér után fizet 10+4+3%-ot.
2. Igen, élhet, mivel 2017-ben a támogatás nélküli bevétele nem haladja meg a 8millió forintot. Csak az jogosult táppénzre, aki fizeti a 3%-os egbizt.járulékot. Ami a nyugdíjat illeti teljes jogosultsági időt ad az őstermelői biztosítás is, de a nyugdíj összegét meghatározó szolgálati időt arányosítani kell (olyan arányban, ahogy a járulékainak alapja aránylik a minimálbérhez).
Választhat magasabb járulékalapot, de ezzel nem változnak a fizetendő járulékmértékek és fajták, táppénre ekkor sem lesz jogosult, de a minimálbért elérő járulékalap esetén nem lesz arányos szolgálati ideje.
papattila

Szakértői hozzászólás

pintermagdi 2017-11-23 16:55:27

Tisztelt Papp Attila!
Köszönöm a kérdéseimre adott gyors választ. Még maradtak kételyeim, aminek megszüntetéséhez kérném szépen még a segítségét! Kezdő őstermelő az aki megkapja az őstermelői igazolványát (lehet nem főállású őstermelő mert más jogviszony alapján biztosított), vagy akkortól nevezzük kezdő őstermelőnek, amikor főállásúvá válik, mert más biztosítási jogviszonya megszűnik? Tehát a T1041-esen a vállalkozói igazolvány kiállításának dátuma szerint kell bejelenteni, vagy csak akkor ha az őstermelés lesz a főállása? Ha a kezdő őstermelő az, aki megkapja az őstermelői igazolványát, a járulékokat a minimálbér alapján csak abban az évben köteles megfizetni ha nincs más biztosítási jogviszonya, ha viszont a következő években válik főállásúvá és kistermelőnek minősül, az előző évi bevétel 20%-a a járulékalap (feltéve, ha nem választ magasabb járulékalapot)?
Ön szerint: "választhat magasabb járulékalapot, de ezzel nem változnak a fizetendő járulékmértékek és fajták, táppénzre ekkor sem lesz jogosult." A Menedzserpraxis honlapján ezt olvastam: "a mezőgazdasági őstermelőnek lehetősége van arra, hogy magasabb összegű társadalombiztosítási ellátások megszerzése céljából az adóévre vonatkozóan vállalja, hogy a 7% természetbeni és pénzbeli egészségbiztosítási járulékot, valamint a 10% nyugdíjjárulékot magasabb összeg után fizesse meg. Ez esetben a 22% szociális hozzájárulási adót is meg kell fizetni, méghozzá a vállalt magasabb összeg után. Természetesen a magasabb összeg vállalásával jogosulttá válik a mezőgazdasági őstermelő a pénzbeli ellátásokra, azaz jogosult lehet táppénzre". Számomra ez a két vélemény ellentmondásos, szeretnék egyértelmű választ kapni ebben e kérdésben is. Nagyon köszönöm a segítségét!

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-11-24 10:53:12

Igen, valóban van ellentmondás, mert figyelmetlen voltam, melyért szíves megértését kérem.
Szóval a kezdő őstermelő fogalmát a Tbj. 4.§ x) pontja tartamazza, miszerint az, aki a tárgyévet megelőző évben nem minősült mezőgazdasági őstermelőnek (praktikusan akinek nem volt érvényes betétlapja a megelőző évben).
Ami a magasabb járulékalapot illeti (ebben volt téves a tájékoztatásom), a választással valóban a legmagasabb járulékterhekkel kell számolni: 22%szocho+10% nyjár+4+3% egbizt. Ezt erősítik meg az 58-as bevallás kitöltési útmutatójának 14-16.oldalain található információk.
papattila

Szakértői hozzászólás

pintermagdi 2017-11-24 19:27:11

Köszönöm szépen, most már minden érthető számomra!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 4 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra