Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Foglaló áfája ügyvédi letét esetén


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

bgiroda 2019-04-30 16:06:18

Tisztelt Szakértő!
Egy társaság építési telket vásárol, a szerződés alapján foglalót kellett fizetnie, mely összeget a társaság el is utalta a szerződésben meghatározott ügyvédi letéti számlára. A kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy ebben az esetben kinek kellene kiállítania a foglaló utalásáról a számviteli bizonylatot (számlát)? Az eladó könyvelője szerint ők addig nem tudják kiállítani a számlát, míg a pénz meg nem érkezik hozzájuk. Ebben az esetben az áfát addig nem lehet visszaigényelni, míg a foglaló összegét meg nem kapja az eladó?
Válaszát előre is köszönöm!
Niki

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-05-01 06:18:00

Kedves Niki,
Ügyvédi letét esetén a letétből való kiadás keletkezteti az áfa fizetési kötelezettséget, azaz a levonási jog is csak ebben az időpontban keletkezhet, az (előleg) számla kiállítására változatlanul az eladó lesz kötelezett (2017/9.Adózási kérdés).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra