Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Foglaló új gépkocsi


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

ZéZé 2018-02-14 13:41:26

Tisztelt Szakértő! Kft. nyílt végű pénzügyi lízing keretében szerez be új személygépkocsit, várhatóan márciusban gyártják le. Januárban ügyfél fizetett 500 e Ft-ot az autókereskedő számlája alapján, melyen szerepel a kocsi típusa, valamint a "foglaló új gépkocsira" megnevezés.Kérdésünk, hogy ÁFA levonható -e ebben az esetben ? Köszönettel

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-02-14 20:00:06

Igen, a 120.§ általános szabálya alapján. Kiegészítésül viszont ajánlom szíves figyelmébe a legfrisseb EUB ítéletet, miszerint nyílt végű pénzügyi lízing esetében is termékértékesítésként kell kezelni azt az esetet, amikor az utolsó részlet (maradványérték) olyan alacsony összegű a piaci értékhez viszonyítva, hogy a lízingbevevőnek egyetlen észszerű választása a vétel lehet. Ebben az esetben az egész lízing folyamatra (beleértve az előleget/foglalót is) a termékértékesítésre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, azaz szgk esetében tiltott az áfa levonásba helyezése (124.§).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra