Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Fordított adós?


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

tothg 2019-02-01 10:50:38

T. Önadózó!
1. Az ingatlanok (ép.i eng. vagy bejelentési köt. esetén) első villamos felülvizsgálata - szj. 7120 Műszaki vizsgálat, elemzés - (érintésvédelmi, erősáramú berendezések, villámvédelmi, stb.) fordított adós -e? Ezek a mérések tkp. a villamos szerelések ellenőrzései ( mint pl. a kertészeti munka analógiájára, ahol a fű "ellenőrzése" a fűnyírás), enélkül az ingatlan nem kap használatba vételi engedélyt. Ilyenkor az ingatlan "alkotórészeit" (vezetékek, elosztók, világítás, gépek) vizsgálják, amelyek nélkül az ingatlan és az említett alkotórészek értéke, használhatósága jelentősen csökkenne, vagy elpusztulna.
2. Ha a vevő lenyilatkozza, hogy az általa megrendelt tevékenység fordított áfás, akkor így kell kitölteni a számláját a vállalkozónak?
3. Ha nem frissen épített, bontott, átalakított ingatlanban kell mérést végezni, akkor az rendesen 27%-kal adózik, jól gondolom?
Válaszát előre is köszönöm.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-02-03 18:31:33

1. Olvasatomban az említett szolgáltatás nem sorolható be a vélhetően kérdéses 142.§ (1)b) pontjába, mert se nem építési-szerelési, se nem egyéb szerelési munka, amely ingatlan létrehozatalára vagy egyéb megváltoztatására irányulna.
2. Ezen az sem változtat, ha a megrendelő tévesen erre vonatkozó nyilatkozatot tesz.
3. A fentiek alapján 27%-kal adózik, minden esetben.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra