Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Fordított ÁFA


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

34770 2019-04-17 10:46:46

Tisztelt Szakértő !

Az alábbi kérdésre keresem a választ
Van egy beton fuvarozással, beton pumpálással foglalkozó cég ( betont is ad el ). A mostani munkájuknál a megrendelő azt nyilatkozata, hogy a betont és annak leszállítását, bepumpálást egy építési engedély köteles építkezéshez kell teljesíteni, ezért a számlát fordított ÁFa-val kéri hogy állítsák ki.
Az lenne a kérdésem, hogy a mixer fuvarozás, a beton értékesítés és a beton bepumpálás ebben az esetben valóban fordítottan adózik-e ? Mikor lehet ezeket a munkákat építési-szerelési munkának tekinteni ? Az eddigi gyakorlat szerint ezeket a munkákat egyenes ÁFa-val számlázták.

Várom válaszát.
Üdv : Bné Gyöngyi



Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-04-18 05:07:01

Kedves Gyöngyi,
A beton értékesítése (akár helyszínre szállítva is) sem eddig, sem ezek után nem tartozik a 142.§ (1) egyik pontjába sem, azaz a számlázása adó felszámításával történik (egyenes adózás). Értelmezésem szerint a beton értékesítésére még az az EUB ítéleten alapuló lehetőség sem alkalmazható, miszerint ha a felek kifejezetten építési-szerelési munkára szerződnek (mint ahogy ez megtehető pl. a nyílászárók beszerelve értékesítése esetén), akkor a fordított adózás szabályai alkalmazandók és ezt nem bírálhatja felül egy esetleges adóellenőrzés sem. Itt ugyanis a betont (tapasztalatom szerint) nem a szállító dolgozza be, csak leönti oda, ahová a megrendelő kéri, tehát gyakorlatilag nincs/nem lehet építőipari szolgáltatási rész.
papattila

Szakértői hozzászólás

34770 2019-04-18 12:25:44


Tisztelt P. Attila !
Köszönöm gyors válaszát.

Bné Gyöngyi




Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra