Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Fordított Áfa


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Eck5 2018-09-05 14:24:50

Kedves Attila!
Cégünk bővíti az egyik üzemét. Az építési engedély az épület bővítésére és a kiszolgáló technológia beépítésére szól. Az acélvázas épület szereléséről fordított áfás számlát állított ki a Vállalkozó. A kapcsolódó technológia berendezések, úgymint felvonó, rédler, vályús csiga, egyenes adózással lett számlázva, mindegyik berendezés más - más Vállalkozó által lett beszerezve és beépítve. Tehát a Vállalkozók vállalták az általuk beszerzett berendezések beszerelését is. Kérdésem az lenne, hogy helyesen állították-e ki (egyenesadózás) a számláikat a Vállalkozók a gépek, berendezések értékesítéséről és beszereléséről?
Köszönöm

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-09-06 15:11:55

Ha nem építőipari munkára (szolgáltatás) szerződtek, hanem termékértékesítésre, akkor helyes az áfa felszámítása, mivel ezek a termékértékesítések nem szerepelnek a 142.§ felsorolásában. Ugyanakkor ha a szerződésüket építőipari szolgáltatásként kötötték (tehetik, mivel a dolog természetéből ez is következhet, ezt meghaladóan már csak a felek akaratán múlik), akkor a 142.§ (1) b) alapján a számlázásra a fordított adózás szabályai alkalmazandók.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra